«OIEL»؛ گذرواژه کشتار یمنیها توسط عربستان در وزارت تجارت انگلیس(بخش چهارم)
«OIEL»؛ گذرواژه کشتار یمنیها توسط عربستان در وزارت تجارت انگلیس(بخش چهارم)
«OIEL»؛ گذرواژه کشتار یمنیها توسط عربستان در وزارت تجارت انگلیس(بخش چهارم)
مهدی ذوالفقاری
چندی قبل روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» فاش کرد که بر اساس مجوزی با عنوان«OIEL»، لندن مدتی است به کشورهای حاشیه خلیجفارس و سایر کشورهایی که دارای رژیمهای سرکوبگر و ناقض حقوق بشر هستند بهصورت محرمانه سلاحهای راهبردی را صادر میکند؛ افشاگری که برای درک ابعاد پیچیده آن لازم است تهاجم عربستان به یمن با پشتوانه این گذرواژه را مورد واکاوی دقیقی قرار دهیم…
اقلام نظامی (کالاهای تحت کنترل راهبردی) بهصورت جزیی میتواند جنگافزارهای تهاجمی، فنآوریهای رمزنگاری، تجهیزات مربوط به سکوهای نفتی، پشتیبانیهای مادامالعمر از اقلام نظامی خاص و … را شامل شده و بهصورت کلّی دربرگیرنده تسلیحات تحت کنترل و بااهمیت راهبردی زیر باشند:
تسلیحات نظامی
کالاهایی با کاربری دوگانه (اقلامی که هم دارای کاربرد نظامی و هم غیرنظامی هستند)
اقلام مرتبط با فنآوری اطلاعات (IT)
موارد مرتبط با رادیواکتیو
بهعلاوه، در بخش راهنمای تجّار و صادرکنندگان این اقلام صادراتی بهصورت مبهمی تأکید شده است: ازآنجاییکه همواره شرایطی وجود دارد که بر اساس آنها چون صادرکننده خاص باید ملاحظات ویژهای را از سوی ادارات دیگری در انگلیس مدنظر قرار دهد و لذا به پر کردن تقاضانامههای جداگانه دیگری هم نیاز دارد؛ باید با کارشناسان اداره تجارت بینالملل (DIT) و سازمان نظارت بر صادرات ارتباط برقرار کرده و از جزییات مرتبط آگاه شود؛ قانون مبهمی که بر اساس اذعان صریح ایندیپندنت تا مدتها نمیتوان گستردگی، تنوع و ارزش عددی صادرات این تسلیحات را مشخص نمود.
آنچه در قسمت دیگری از ضوابط «مجوز صادرات نامحدود برای تک اقلام خاص (OIEL)» مبنی بر عدم لزوم اعلام علنی ارزش این کالاها در نسخه بهروزرسانی شده لیسانس فوق آمده است، میتواند حاکی از این واقعیت خطرناک باشد که به روایت ایندیپندنت برخلاف گذشته دیگر نمیتوان مجموع ارزش صادرات این اقلام را منتشر و یا رسانهای کرد؛ حتی اگر بالغبر دهها میلیون پوند نیز باشد.
اکنونکه زوایای چتر حمایتی لندن از ریاض در پوشش مجوز مذکور بهتفصیل مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت، میتوان به نتایج پرسود آن برای انگلیس و تبعات مخرب چراغ سبز مذکور برای منطقه خاورمیانه بهویژه مردم مظلوم یمن اشاره کرد.
نتایج پرسود OIEL برای انگلیس و تبعات مخرب آن برای منطقه خاورمیانه
روزنامه ایندیپندنت در شماره منتشره ۱۷ دسامبر سال ۲۰۱۶ خود گزارشی با عنوان «افشای فروش پنهانی سلاح از سوی انگلیس به عربستان و سایر رژیمهای سرکوبگر» منتشر کرد.
در این شماره از نشریه ایندیپندنت درباره «OIEL» آمده است: تنها با ۳۲ مجوز صادرشده، ۱۵۰ نوع متفاوت از کالاهای نظامی ازجمله فنآوری و قطعات هواپیماهای جنگنده به عربستان سعودی صادرشده است. ایندیپندنت میافزاید: این در حالی است که عربستان سعودی به سبب نقش خود در جنگ یمن و حملات هواییاش که موجب کشته شدن تعداد زیادی از غیرنظامیان شده، بهصورت گستردهای محکومشده است.
این نشریه اضافه کرد: درحالیکه حامیان «مجوز صادرات نامحدود برای تک اقلام خاص (OIEL) معتقد به افزایش بهرهوری و کاهش کاغذبازی» (مطابق با اعلام وبگاه وزارت تجارت انگلستان که در بالا به آن اشاره شد) هستند، مخالفان آن میگویند (ادبیات پیشین این قبیل اقدامات و مجوزها نشان میدهد) که دیگر نمیتوان در آینده از فروش بیرویه و نامناسب جنگافزارها جلوگیری کرد.
در همین رابطه «اندرو اسمیت (Andrew Smith) از فعالان معروف در تیم پویش مقابله با تجارت تسلیحات(CAAT) » نیز پس از افشاگری مجوز مذکور دراینباره گفت: مجوزهای نامحدود اینچنینی تنها سبب عدم شفافیت در معاملات تسلیحات میشود. سلاحهای انگلیسی نقشی مهمی در ویرانی یمن ایفا میکنند و این بدان معنی است که با توجه به نامحدود بودن میزان صادرات وفق مجوز جدید، مقدار تسلیحات صادره میتواند از آنچه ما اکنون فکر میکنیم بسیار بالاتر نیز باشد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: اینگونه صادرات نامحدود سلاح میتواند عواقب مرگباری را با خود به همراه داشته، پیام حمایت از برخی حکومتهای سرکوبگر را نیز اعلام نماید. ادامه دارد… منبع: مهر