حقوق مطبوعات
حقوق مطبوعات
حقوق مطبوعات
مطبوعات نشریاتی هستند که بهطور منظم بانام ثابت و تاریخ و شماره ردیف درزمینههای گوناگون خبری، انتقادی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، کشاورزی، فرهنگی، دینی، علمی، فنی، نظامی، هنری، ورزشی و نظایر اینها منتشر میشوند و این در حالی است که نشریهای که بدون اخذ پروانه از هیأت نظارت بر مطبوعات منتشر شود از شمول قانون مطبوعات خارج و تابع قوانین عمومی است و کلیه نشریات الکترونیکی مشمول قانون مطبوعات است.
مطابق اصل 24 قانون اساسی نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزادند، مگر آنکه مخل به مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشند که تفصیل آن را قانون معین میکند.
مطبوعات حقدارند نظرات، انتقادات سازنده، پیشنهادها، توضیحات مردم و مسؤولین را با رعایت موازین اسلامی و مصالح جامعه درج و به اطلاع عموم برسانند که البته انتقاد سازنده مشروط به دارا بودن منطق و استدلال و پرهیز از توهین، تحقیر و تخریب است.
هیچ مقام دولتی و غیردولتی حق ندارد برای چاپ مطلب یا مقالهای درصدد اعمال فشار بر مطبوعات برآید و یا به سانسور و کنترل نشریات مبادرت کند و کسب، انتشار اخبار داخلی و خارجی که بهمنظور افزایش آگاهی عمومی و حفظ مصالح جامعه باشد با رعایت این قانون حق قانونی مطبوعات است.
مصوبات شورای عالی امنیت ملی در ارتباط با حقوق مطبوعات برای آنها لازم الاتباع است و در صورت تخلف، دادگاه میتواند نشریه متخلف را موقتاً تا دو ماه توقیف و پرونده را خارج از نوبت رسیدگی کند.
رسالت و وظایف مطبوعات
* روشن ساختن افکار عمومی و بالا بردن سطح معلومات و دانش مردم
*پیشبرد اهداف بیانشده در قانون اساسی جمهوری اسلامی
* تلاش برای نفی مرزبندیهای کاذب و تفرقهانگیز و قرار ندادن اقشار مختلف جامعه در مقابل یکدیگر، مانند دستهبندی مردم بر اساس نژاد، زبان، رسوم، سنن محلی و…
*مبارزه با مظاهر فرهنگ استعماری؛ اسراف، تبذیر، لغو، تجملپرستی، اشاعه فحشاء و… و ترویج و تبلیغ فرهنگ اصیل اسلامی و گسترش فضایل اخلاقی
*حفظ و تحکیم سیاست نه شرقی نه غربی
هر یک از مطبوعات باید حداقل در تحقق یکی از موارد فوقالذکر سهیم و با موارد دیگر بههیچوجه در تضاد نبوده و در مسیر جمهوری اسلامی باشد. منبع؛ باشگاه خبرنگاران جوان