حقوق بشر جهانی به اهداف موردنظر خود نرسیده است و باید اصلاح شود

دسته: رویداد حقوقی
بدون دیدگاه
دوشنبه - ۲۲ آذر ۱۳۹۵


حقوق بشر جهانی به اهداف موردنظر خود نرسیده است و باید اصلاح شود

معاون ستاد حقوق بشر:

حقوق بشر جهانی به اهداف موردنظر خود نرسیده است و باید  اصلاح شود

%d8%ad%d9%82%d9%88%d9%82-%d8%a8%d8%b4%d8%b1-%d8%ac%d9%87%d8%a7%d9%86%db%8c-%d8%a8%d9%87-%d8%a7%d9%87%d8%af%d8%a7%d9%81-%d9%85%d9%88%d8%b1%d8%af%d9%86%d8%b8%d8%b1-%d8%ae%d9%88%d8%af-%d9%86%d8%b1%d8%b3

 

  دکتر کاظم غریب آبادی معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر در نشستی که به مناسبت فرارسیدن روز جهانی حقوق بشر باهدف تشریح گزارش اقدامات جمهوری اسلامی ایران در حوزه حقوق بشر و توصیف نقش سازمانهای غیردولتی در شورای حقوق بشر از سوی موسسه صیانت از حقوق زنان و در دانشگاه پیام نور تهران جنوب برگزار شد، بابیان این موضوع که آیا ما بهعنوان یک کشور اسلامی با حقوق بشر موافق هستیم یا مخالف را یک سؤال کلیدی دانست و گفت: برخی کشورهای غربی این پیام را مخابره میکنند که اسلام و کشور ایران میانهای با حقوق بشر ندارد.

وی افزود: این پیام یک دروغ محض است و هم ایران و هم دین اسلام اعتقاد راسخی به حقوق بشر دارد و اگر در ایران موضوع حقوق بشر مطرح می‌شود برای اصلاح وضع موجود حقوق بشر جهانی است.

معاون امور بین‌الملل ستاد حقوق بشر گفت: حال باید پرسید که چرا باید وضع موجود اصلاح شود؟ مگر اسناد حقوق بشری موجود و مکانیزمهای موجود به اهداف موردنظر خود نرسیده‌اند لذا اگر به اهداف موردنظر خود نرسیده باشند باید اصلاح شوند.

غریب آبادی تصریح کرد: باید بررسی شود که چه چالشهایی در حوزه حقوق بشر وجود دارد. باید اذعان کرد که موضوع حقوق بشر به‌عنوان یک دغدغه جهانی مطرح است، البته حقوق بشر صرفاً یک چالش صددرصدی نیست بلکه دستاوردهای مثبتی هم داشته است. همین‌که اسنادی دراین زمینه تهیه‌شده یک دستاورد خوب است، بنابراین در راستای برطرف کردن مشکلات و چالشهای موجود کشورهای دغدغه مند باید تلاش بیشتری کنند و این موضوع توسعه دهند.

وی گفت: متأسفانه می‌بینیم که جامعه جهانی نتوانسته است به اهداف تعیین‌شده خود برسد که یکی از اهداف اصلی آن ایجاد صلح و آرامش است، امنیت یک موضوع حقوق بشری است و یکی از وظایف شورای امنیت حفظ صلح و امنیت بین‌المللی است؛ اما آیا واقعاً الآن که شش دهه از پیدایش سازمان ملل می‌گذرد امنیت کافی در جوامع وجود دارد؟

معاون امور بین‌الملل ستاد حقوق بشر تصریح کرد: لذا این موضوع نشان می‌دهد که حقوق بشر به اهداف خود نرسیده و با چالشهای مختلفی روبرو است.

غریب آبادی بابیان اینکه حقوق بشر جهانی 5 وجه دارد، گفت: وجه مدنی،‌ سیاسی، اقتصادی،‌ اجتماعی و فرهنگی وجوه حقوق بشر هستند. چالش اول حقوق بشر این است که به همه این ابعاد توجه نمی‌کند و فقط بعد مدنی و سیاسی را مدنظر قرار داده و به بعدهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی توجهی ندارند.

وی تصریح کرد: چالش دوم انحصارطلبی است. کشورهای غربی می‌گویند که ما مبدأ حقوق بشر هستیم و صاحب حق هستیم برای تذکر و گوشزد کردن آن به سایر کشورها و ما هستیم که می‌توانیم تحریم کنیم و این حقوق بشر مال ما است.

غریب آبادی گفت: غربیها اعتقاددارند که حقوق بشر به‌تمام‌معنا جهان‌شمول است. این چالش دیگر برای حقوق بشر است. باید گفت که حقوق بشر در تمامی ابعاد جهان‌شمول نیست. چون کشورها دارای تفاوت و تنوع فرهنگی هستند. البته حقوقی مثل حق حیات و منع شکنجه حقوقی جهان‌شمول هستند و دراین موارد ما با آنها هم‌عقیده هستیم؛ اما در برخی از موضوعات غربیها می‌خواهند حرف خود را تحمیل کنند. مثلاً اعدام قاچاقچیان مواد مخدر را آنها قبول ندارند و می‌گویند چون ما اعدام نداریم دیگران هم نباید اعدام داشته باشند. باید از آنها پرسید که آیا می‌شود این موضوع را به همه کشورها تحمیل کرد؟ مثلاً در ایران سالی 4000 نفر به خاطر استعمال مواد مخدر می‌میرند و نیز اینکه آمار کشفیات مواد مخدر در ایران به میزان کشفیات کل دنیا است. چون ایران همسایه بزرگ‌ترین تولیدکننده تریاک است.

معاون امور بین‌الملل ستاد حقوق بشر توضیح داد: مثلاً موضوع دیگری را که آنها می‌خواهند به دیگر کشورها تحمیل کنند بحث حقوق هم‌جنس‌بازان است. لذا دراین موارد است که ما می‌گوییم باید به تنوع فرهنگی دیگر کشورها احترام گذاشت.

غریب آبادی گفت: چالش دیگر وجود داشتن رفتار تبعیض‌آمیز با دیگر کشورها است؛ برخی کشورها حتی نظام دموکراسی هم ندارند و مردم‌سالاری در آنجا رعایت نمی‌شود اما این کشورها داعیه حقوق بشر دارند.

وی ادامه داد: استفاده ابزاری و سیاسی هم یکی دیگر از چالشهای حقوق بشر است که این ابزار را علیه کشورهایی مثل ایران استفاده می‌کنند. باید پرسید مگر وضعیت حقوق بشر ما نسبت به کشورهای دیگر بدتر است که این‌همه فشار می‌آورند در کشور ما سالی یک‌بار انتخابات برگزار می‌شود اما کشورهای همسایه این وضعیت را ندارند و انتخاباتی در آنجا برگزار نمی‌شود بااین‌حال برای آنها گزارشگر ویژه تعیین نمی‌شود اما برای ما تعیین می‌شود. این نشان می‌دهد کشوری که با سیاستهای آنها همسویی ندارد از دید آنان کشوری بد است و هر کشوری که باسیاستهای آنها همسو باشد کشوری خوب است.

غریب آبادی گفت: یکی دیگر از چالشهای حقوق بشر تلاش برای تحمیل سبک زندگی غربی است که این موضوع در همان موضوع جهان‌شمولی قرارمی گیرد آنها می‌گویند رفتار، کردار و اعمال ما باید الگویی برای سایر کشورها باشد و آنها از ما الگوپذیری کنند.

معاون امور بین‌الملل ستاد حقوق بشر در ادامه صحبتهای خود گفت: باهمه این چالشهای موجود در حوزه حقوق بشر جهانی باید پرسید که چرا این چالشها برطرف نمی‌شود، این در حالی است که اسناد حقوق بشری آن موجود است، دفتر حقوق بشر، مجمع عمومی سازمان ملل و شورای امنیت وجود دارد. چرا بااین‌همه سازوکار این چالشها برطرف نمی‌شود و این موضوع آفت اصلی و چالش اصلی در حوزه حقوق بشر جهانی است.

غریب آبادی در خصوص رویکرد ایران به حقوق بشر اظهار کرد: رویکرد ایران به موضوع حقوق بشر ناشی از سه اصل است. اولین رویکرد مبانی دینی حقوق بشری ما است. ما کشوری اسلامی هستیم و مبانی اسلامی برای ما حائز اهمیت است. البته نباید ذهنها به سمت محدودیتها برود. اعتقاد داریم که ادیان الهی در حوزه حقوق بشر بسیار پیشرفته هستند و دین اسلام هم در حوزه حقوق بشر حرفهای زیادی دارد. مثلاً کرامت انسانی که 14 قرن پیش اسلام ارائه داده است اما غربیها پس از جنگهای جهانی به آن رسیده‌اند حتی دو قرن پیش زن را عامل بدبختی می‌دانستند.

وی درباره رویکرد دوم ایران تصریح کرد: اصل دوم ما برگرفته از قانون اساسی ما است در قانون اساسی حقوق مردم به نحو مطلوبی بیان‌شده است که اگر آن را با دیگر کشورها به‌خصوص کشورهای غربی مقایسه کنیم، می‌بینیم که قانونی بسیار پیشرفته است.

معاون امور بین‌الملل ستاد حقوق بشر گفت: رویکرد سوم ما ناشی از تعهدات بین‌المللی ما است. ایران عضو نهادهای بین‌المللی مختلفی است که گزارشهای خود را به مجامع ذی‌ربط بین‌المللی ارائه می‌دهد و ما هیچ ناقض تعهدات بین‌المللی خود نبوده‌ایم و میثاقین را قبل از انقلاب پذیرفته‌ایم و به آن پایبند هستیم درصورتی‌که می‌توانستیم پس از انقلاب به آن پایبند نباشیم.

منبع: میزان

 


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۴۷
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *