اصلاح آیین نامه میزان و نحوه دریافت حق عضویت درصندوق ضمانت سپردهها
اصلاح آیین نامه میزان و نحوه دریافت حق عضویت درصندوق ضمانت سپردهها
اصلاح آیین نامه میزان و نحوه دریافت حق عضویت درصندوق ضمانت سپردهها
حفاظت از سپردههای خرد سپردهگذاران در برابر زیانهای ناشی از ورشکستگی بانکها و مؤسسات اعتباری، یکی از سازوکارهای ارتقای ثبات نظام بانکی از طریق ایجاد اطمینان و …
1- حفاظت از سپردههای خرد سپردهگذاران در برابر زیانهای ناشی از ورشکستگی بانکها و مؤسسات اعتباری، یکی از سازوکارهای ارتقای ثبات نظام بانکی از طریق ایجاد اطمینان و اعتماد عمومی به این نظام محسوب میشود.
2- ایجاد نهاد ضمانت سپردهها که در صورت ورشکستگی هر یک از بانکها و یا وقوع بحرانهای مخرب اقتصادی، پرداخت سپردههای سپردهگذاران خرد بانکها/مؤسسات اعتباری غیر بانکی را بر عهده خواهد داشت، یکی از بارزترین مصادیق این سازوکارها برای تحقق اهداف مزبور است تا جایی که اغلب کشورها، نظام ضمانت سپردهها را بهعنوان یکی از مهمترین و ضروریترین راههای مقابله با بحرانهای مالی قلمداد مینمایند.
3- صندوق ضمانت سپردهها در ایران، بهموجب ماده (95) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه و در سال 1392 تأسیسشده است. از آنجایی که این صندوق از محل دریافت حق عضویت از بانکها و سایر مؤسسات اعتباری اداره میشود «آییننامه میزان و نحوه دریافت حق عضویت در صندوق ضمانت سپردهها» تدوین و پس از تصویب در هیأت وزیران (طی تصویبنامه شماره 100998/ت 48367 مورخ 02 /05 /1392 و اصلاحات بعدی آن) به شبکه بانکی کشور ابلاغ شد.
4- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با توجه به تجربه حاصل از اجرای آییننامه مذکور، اصلاح برخی مواد آییننامه را برای رفع موانع و مشکلات اجرایی و افزایش اثربخشی آن ضروری میداند به همین منظور پیشنهادات اصلاحی مفاد آن را که در یکصد و چهل و دومین جلسه مورخ 18 /03 /1395 هیأت مدیره صندوق ضمانت سپردهها مورد تأیید قرارگرفته، جهت بررسی و تصویب در هیأت وزیران به شرح زیر ارائه نموده است.
اصلاحات پیشنهادی:
اصلاحات زیر در «آییننامه میزان و نحوه دریافت حق عضویت در صندوق ضمانت سپردهها» موضوع تصویبنامههای شماره ١٠٠٩٩٨/ت ۴٨۴۶٧هـ مورخ 02 /05 /1392، شماره ١۵٠۵٠١/ت ۴٩٨٣٧هـ مورخ 10 /12 /1393 و شماره ۵٣۶۴/ت ۵١٧٨١هـ مورخ 23 /01 /1394 به عمل میآید:
1- در بند (ز) ماده (١)، بعد از واژه «سپردههای» عبارت «مشمول ضمانت» اضافه میگردد.
2- در ماده (٧)، پس از واژه «بانک» عبارت «غیردولتی» افزوده میگردد.
3 – سه تبصره به شرح زیر به ماده (٧) الحاق میشود و شماره تبصره ذیل ماده مزبور نیز به تبصره ١ تغییر مییابد:
«تبصره ٢- حق عضویت اولیه مؤسسه اعتباری غیر بانکی و سایر مصادیق بانک اعم از بانک مجازی، بانک قرضالحسنه، بانک مشترک ایرانی- خارجی و … حسب حکم مفاد این ماده محاسبه میشود.»
«تبصره ٣- در صورت افزایش حداقل سرمایه اعلامی از سوی بانک مرکزی برای تأسیس بانک غیردولتی و شعبه بانک خارجی، مؤسسات اعتباری موظفاند مابهالتفاوت مربوطه را حداکثر ظرف مدت یکصد و بیست روز از تاریخ تصویب افزایش سرمایه مزبور، به صندوق پرداخت نمایند».
«تبصره ۴- مبنای تسعیر حق عضویت اولیه شعبه بانک خارجی، نرخ برابری ارز موردنظر با ریال در تاریخ واریز حق عضویت خواهد بود. در مواردی که مهلت پرداخت توسط مؤسسه اعتباری رعایت نشود بالاترین نرخ برابری دوره مهلت تعیینشده و یا تاریخ پرداخت، هرکدام که بالاتر باشد، مبنای محاسبه قرار میگیرد».
4- در تبصره ماده (٨)، واژه «تأسیس» جایگزین واژه «فعالیت» میگردد.
5- یک تبصره به شرح زیر به ماده (٨) اضافه و شماره تبصره موجود به تبصره ١ تغییر مییابد:
تبصره ٢- حق عضویت اولیه مؤسسه اعتباری که در موعد مقرر نسبت به واریز آن اقدام ننمایند، به شرح زیر میباشد:
%2A*(1+%2B)
A=حداقل سرمایه اعلامی از سوی بانک مرکزی برای تأسیس یک بانک غیردولتی
B=تفاضل تاریخ واریز با مهلت مقرر حسب ماه
6- در بندهای (١) و (٢) ماده (٩)، پس از واژه «سپردهها» عبارت «ی مشمول ضمانت» اضافه میشود.
7- متن زیر بهعنوان تبصره ۱ ذیل ماده (۹) افزوده میشود:
«تبصره ۱- مبنای محاسبه میانگین سپردهها، به ازای هر حساب سپردهای خواهد بود.»
8- متن زیر جایگزین مفاد تبصره ۲ ماده (۹) میگردد:
«تبصره ۲- صندوق موظف است هرساله تا پایان شهریورماه نحوه محاسبه و نرخ حق عضویت سالانه آن سال را به موسسه اعتباری اعلام نماید.»
9- متن زیر جایگزین مفاد تبصره ۳ ماده (۹) میگردد.
تبصره ۳- حق عضویت سالانه موسسه اعتباری تازه تأسیس، برای سال تأسیس باید متناسب با دوره زمانی پس از تاریخ شروع فعالیت و سپرده گیری به تشخیص بانک مرکزی تا پایان همان سال محاسبه گردد.
10- متن زیر بهعنوان تبصره ۴ ذیل ماده (۹) افزوده میشود:
«تبصره ۴- مانده روزانه سپردههای ارزی، به نرخ روزانه اعلامی از سوی بانک مرکزی تسعیر و در محاسبه حق عضویت سالانه مبنای عمل قرار میگیرد».
11- متن زیر جایگزین مفاد تبصره ۱ موجود ذیل ماده (۹) میشود و شماره تبصره آن به ۵ تغییر مییابد.
«تبصره ۵- در صورت فزونی میزان منابع صندوق از پنج درصد سپردههای مشمول ضمانت مؤسسات اعتباری، نرخ حق عضویت سالانه از حداقل تعیینشده در این ماده با پیشنهاد صندوق ضمانت سپردهها، تأیید هیأت امنای آن و تصویب وزرای امور اقتصادی و دارایی و صنعت، معدن و تجارت قابل کاهش است.»
12- از متن ماده (۱۰) پس از عبارت «موسسه اعتباری» عبارت «و شعبه بانک خارجی» حذف، همچنین عبارت «موظف است» جایگزین واژه «موظفاند» و واژه «نماید» جایگزین واژه «نمایند» شود.
13- در تبصره ذیل ماده (۱۰)، پس از واژه «سپردههای» عبارت «مشمول ضمانت» افزوده میشود و شماره تبصره مزبور به تبصره ۱ تغییر مییابد.
14- متن زیر بهعنوان تبصره ٢ به ماده (١٠) الحاق میشود:
تبصره٢- نرخ حق عضویت سالانه مؤسسه اعتباری که در موعد مقرر نسبت به واریز حق عضویت سالانه اقدام ننماید، به شرح زیر میباشد:
A*(1+%2B)
A=درصد ثابتی که حسب مفاد بند (٢) ماده (٩) همین آییننامه توسط هیأت امنای صندوق تعیین میشود
B=تفاضل تاریخ واریز با مهلت مقرر حسب ماه
15- متن زیر بهعنوان ماده جدید و با شماره ١٢ پس از ماده (١١) به آییننامه اضافه شود. بدیهی است شمارگان مواد پس از ماده (١١) یک شماره افزوده میشود.
«ماده ١٢-حسابرس مستقل مؤسسه اعتباری موظف است نسبت به رسیدگی ریز محاسبات حق عضویت سالانه هرسال اقدام و در گزارش حسابرسی نسبت به آن اظهارنظر نماید.»
16- ضمن تغییر شماره ماده (12) به (13)، عبارت «متناسب با» جایگزین عبارت «در صورت افزایش» میگردد.
17- شماره ماده (13) به (14) تغییر مییابد.
18- شماره ماده (14) به (15) تغییر مییابد.
19- ضمن تغییر شماره ماده (15) به (16) پس از واژه «سپردههای» عبارت «مشمول ضمانت» افزوده میشود.
20- ضمن تغییر شماره ماده (16) و (17)، متن زیر بهعنوان تبصره 3 به این ماده الحاق میشود:
«تبصره 3- چنانچه موسسه اعتباری از ارائه آمار و اطلاعات فوقالاشاره امتناع ورزد و یا اطلاعات نادرست ارائه نماید، مشمول مفاد ماده (15) این آییننامه میشود.»
21- شمارگان مواد (17)، (18) و (19) به ترتیب به (18)، (19) و (20) تغییر مییابد.
منبع: دفتر هیأت دولت