مراقب جاعلان رایانه‌ای باشید

دسته: حقوق همگانی
بدون دیدگاه
دوشنبه - ۲۶ مهر ۱۳۹۵


مراقب جاعلان رایانه‌ای باشید

مراقب جاعلان رایانهای باشید

 

 

هرکسی اقدام به واردکردن داده یا اطلاعات نادرست، تغییر یا حتی محو اطلاعات موجود در رایانه کند تا با ارائه آن به مراجع اداری، قضایی، مالی و. سوءاستفاده‌ای کرده و چیزی را خلاف واقعیت نشان دهد، جاعل محسوب می‌شود و مطابق قانون با او رفتار خواهد شد.

 گستردگی مباحث حقوقی و پیچیدگیهای موضوعات متنوع آن ضرورت آموزش هرچه بیشتر آن را روشن می‎سازد.

ضروریاتی مانند آشنا شدن شهروندان با ضوابط حقوقی و قانونی حاکم بر روابط اجتماعی و آگاهی بخشی جامعه نسبت به مسائل حقوقی یکی از مهم‌ترین راهکارها در کاهش مراجعات مردم به دادگستری است. به همین منظور معاونت منابع انسانی قوه قضاییه اقدام به آموزش حقوق به زبان ساده کرده است که دراین قسمت به موضوع جعل رایانه اشاره‌شده است که در ادامه می‏‌خوانید.

جرم، جرم است، با هر وسیله‌ای که انجام شود. درواقع، مهم این نیست که جرم از چه طریقی صورت می‌گیرد. بلکه مسأله قابل‌ملاحظه این است که عمل مجرمانه واقع‌شده باشد. به‌عنوان‌مثال، جعل از آن دسته اعمال مجرمانه‌ای است که به هر دو صورت سنتی و رایانه‌ای انجام می‌شود.

منظور از جعل سنتی یک سند یا نوشته، تغییر متقلبانه آن به ضرر دیگری است.

درواقع، هر تغییری جعل نیست، بلکه لازم است تغییر با حیله و نیرنگ به کار رود و باعث ورود ضرر به دیگری شود؛ مانند اینکه فردی به‌طور متقلبانه در سند مالکیت خانه دیگری تغیر ایجاد و به‌این‌ترتیب، آن ملک را به نام خود کند. دراین زمان می‌گوییم جعل واقع‌شده است.

اما جعل رایانه‌ای، نکته اینجاست که با پیشرفت فنّاوری، روشهای ارتکاب جرایم، ازجمله جرم جعل، متحول شده است. بر اساس ماده 68 قانون تجارت الکترونیک مصوب سال 1382 و همین‌طور ماده 6 قانون جرایم رایانه‌ای مصوب سال 1389، هر کس اقدام به واردکردن داده یا اطلاعات نادرست، تغییر یا حتی محو اطلاعات موجود در رایانه کند تا با ارائه آن به مراجع اداری، قضایی، مالی و. سوءاستفاده‌ای کرده و چیزی را خلاف واقعیت نشان دهد، جاعل محسوب می‌شود و مطابق قانون با او رفتار خواهد شد.

پس می‌بینید که جعل از طریق رایانه هم امکان دارد. حال بگذارید مثالی بزنیم تا مطلب واضع تر شود: فرض کنید با یک شرکت قراردادی الکترونیکی را امضا کرده‌اید که بر اساس آن مثلاً سالیانه در ازای فلان مبلغ، خدماتی را ارائه دهید. حال پس از مدتی متوجه می‌شوید که این شرکت قرارداد را تغییر داده و حتی بندها و شروطی از آن را هم حذف کرده است.

بدون اینکه حتی شمارا در جریان این کار قرار داده باشد. دراین صورت می‌گوییم جعل از نوع رایانه‌ای اتفاق افتاده است، چراکه وسیله ارتکاب جرم، رایانه بوده و روی کاغذ اتفاقی نیفتاده است.

منبع: میزان

 


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۳۵
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *