طلاق «گـران» می‌شـود

دسته: دانشجوی حقوق
بدون دیدگاه
چهارشنبه - ۱۹ آبان ۱۳۹۵


طلاق «گـران» می‌شـود

در صورت پوشش آزمایشهای ژنتیک از سوی بیمهها

طلاق «گـران» میشـود

288133509

آبان ماه امسال طرح اجباری شدن آزمایشهای ژنتیک قبل از ازدواج در کمیسیون تلفیق به تصویب رسید و صاحبنظران معتقدند اجباری شدن آزمایش ژنتیک هزینههای طلاق را گران میکند، همچنین کاهش 25 درصدی کودکان معلول با انجام آزمایش ژنتیک قبل از ازدواج محقق میشود.

 اگرچه بسیاری از معلولیتها ناشی از بیماریهای ژنتیکی نیست بلکه ریشه در مواردی مثل بیماریهای مادرزادی، بدو تولد، پس از تولد، سوانح و غیره دارد اما انجام آزمایشهای ژنتیک قبل از ازدواج و تصویب آن توسط کمیسسیون تلفیق دریچه‌ای نو به کاهش 25 درصدی معلولین خواهد بود که می‌تواند علاوه بر اینکه بار هزینه‌های سنگین ناشی از معلولیت که بر دوش کشور و خانواده‌ها است را می‌کاهد گامی مؤثر در جهت کاهش آلام و رنج ناشی از آن نیز خواهد بود.

با توجه به تصویب طرح اجباری شدن آزمایشهای ژنتیک و انجام دقیق و به‌موقع آن تولد کودکان معلول تا حدود 25 درصد کاهش خواهد یافت. در کشور ما سالانه حدود 30 هزار کودک معلول متولد می‌شود که به گفته کارشناسان بسیاری از این معلولیتها قابل‌پیشگیری است، به‌عنوان‌مثال، 50 درصد ناشنوایی‌، نابینایی و عقب‌ماندگیها قابل‌پیشگیری و صد درصد بیماریهای متابولیک قابل‌شناسایی و پیشگیری هستند.

همچنین خطر به دنیا آمدن کودکان معلول در ازدواجهای فامیلی 2 تا 3 برابر نسبت به ازدواجهای غریبه بیشتر است، خطر اختلالات ژنتیکی در ازدواجهای فامیلی نزدیک مانند پسرعمو و دخترعمو تا 6 برابر نسبت به ازدواجهای غریبه افزایش می‌یابد. دراین گزارش به بررسی میزان معلولیت ناشی از اختلالات ژنتیکی و راهکارهای کاهش آن در کشور پرداخته می‌شود. 8 آبان ماه سال جاری اجرای طرح اجباری شدن آزمایشهای ژنتیک قبل از ازدواج در کمیسیون تلفیق به تصویب رسید که سید امیرحسین قاضی‌زاده – عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به تصویب این طرح اظهار کرد: درصورتی‌که در آزمایشهای اولیه متخصصین مربوطه به این نتیجه برسند که زوجین به بررسی بیشتری نیاز دارند آنها را به مشاوره و آزمایش ژنتیک ارجاع می‌دهند.

  اجباری شدن آزمایشهای ژنتیک هزینههای طلاق گران میشود

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بابیان اینکه بر اساس آمار در طول سال بین 700 هزار تا 1 میلیون نفر ازدواج اتفاق می‌افتد، افزود: از این تعداد 5 درصد آن به آزمایشهای ژنتیک احتیاج دارند و بر اساس تعرفه‌‌ جدید قرار شده 10 درصد به هزینه‌های ثبتی طلاق اضافه شود و مبلغ حاصل‌شده در اختیار دولت قرار بگیرد تا بتواند هزینه‌های آزمایش ژنتیک را بپردازد.

قاضی‌زاده، ضمن اشاره به اینکه 25 درصد معلولیت زایی ناشی از بیماریهای ژنتیکی است، به بسیج پزشکی گفت: اگر این آزمایشها دقیق و کامل انجام شود تولد کودکان معلول حدود 25 درصد کاهش خواهد یافت از طرفی این آزمایشها می‌تواند تذکر لازم برای انجام مراقبت ویژه به زوجین نیز ارائه دهد.

  سالانه 25 تا 30 هزار معلول زایی در کشور رخ میدهد

به گفته انوشیروان محسنی بندپی – رئیس سازمان بهزیستی سالانه 25 تا 30 هزار معلول زایی در کشور داریم که معلولیت ناشی از بیماریها بسیار کمتر از اختلالات ژنتیکی است.

وی بابیان اینکه معلولیت فشار مالی و روحی زیادی برای خانواده‌ها در پی دارد، تصریح کرد: علم و پیشرفت فنّاوری و استفاده از ظرفیتهای علمی جوامع بشری به شادابی و پیشرفت کمک و از بروز بیماریهای ژنتیکی جلوگیری می‌کند.

رئیس سازمان بهزیستی با اعلام 1300 سقط در 3 سال اخیر به علت ناهنجاریهای ژنتیکی بیان کرد: سازمان بهزیستی در طی 3 سال اخیر این موضوع را به‌عنوان یک اصل در نظام برنامه‌ریزی عملیاتی خود قرار داده و سه استان به‌طور پایلوت تحت آزمایش ژنتیک اجباری قرار گرفتند. وی افزود: در مجلس نهم توانستیم با اجباری شدن این قانون را برای پیشگیری از تولد نوزاد معلول تصویب کنیم که این قانون نیاز به بازنگری دارد.

رئیس سازمان بهزیستی کل کشور اظهار کرد: پیشنهاد دادیم تمام کسانی که در شرف ازدواج هستند به‌طور اجباری باید آزمایش ژنتیک دهند و افرادی که تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی هستند، می‌توانند از این سازمان هزینه‌های خود را دریافت کنند.

وی بابیان اینکه بیمه آزمایشهای ژنتیک در کتاب ارزش نسبی آمده، تصریح کرد: سازمانهای بیمه‌گر هنوز آن را عملیاتی نکردند که حق مشاوره در بیمه‌های پایه است و در صورت همکاری نکردن سازمانهای بیمه‌گر، بهزیستی خود یک واحد بیمه‌گر ایجاد می‌کند.

بندپی، افزود: با فراهم شدن شرایط لازم برای کار امیدواریم بیمه آزمایشهای و مشاوره ژنتیک برای سال 96 اجرایی شود.

  ضرورت شناسایی ژنهای معلول در برخی مناطق کشور

رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه سازمانهای بیمه‌گر تحت نظر وزارت کار و رفاه اجتماعی هستند، گفت: بااین‌وجود امیدواریم مشکل بیمه همگانی در کشور و بیمه و مشاوره ژنتیک اجرایی شود.

وی افزود: آثار داشتن فرزند معلول در خانواده بر همه زمینه‌ها تأثیرگذار است که دانشگاهها باید به این موضوع وارد شوند و ژنهای معلول در برخی مناطق کشور مورد شناسایی قرار بگیرند.

بندپی، بابیان اینکه در برنامه پنجم به تحقیقات کاربردی تأکید شده، گفت: 240 مرکز مشاوره‌ ژنتیک و 2 هزار و 600 پزشک با سازمان بهزیستی همکاری می‌کنند که باید از خدمات تخصصی در آزمایشهای و مشاوره‌ ژنتیک استفاده کرد. وی تأکید کرد: تمام مشکل کشور در رابطه با تالاسمی و برخی بیماریهای ژنتیکی نیست و ژنهای گسترده‌ای در بیماریها مؤثر هستند. از سوی دیگر موسوی چلک – مشاور رئیس سازمان بهزیستی کشور اظهار داشت: بسیاری از معلولیتهای جسمی با اقدامهای هدفمند پیشگیرانه قابل‌کنترل هستند و حدود 70 درصد از معلولیتهای افراد در جامعه با انجام راهبردهای مشاوره‌ای قابل‌پیشگیری است.

وی گفت: برای اجرایی شدن مشاوره ژنتیک و استفاده از خدمات آن به‌صورت ارزان‌قیمت که اکنون همراهی سازمانهای بیمه‌گر نیاز است ضمن اینکه سازمان بهزیستی نیز بخشی از هزینه را تأمین و پرداخت می‌کند.

 تنها ازدواجهای فامیلی نیستند که در معرض خطر تولد نوزاد مبتلابه بیماری ژنتیکی قرار دارند

مسعود هوشمند – عضو هیأت علمی پژوهشگاه ملی ژنتیک می‌گوید: حتی در ازدواجهای غیر فامیلی نیز 3 درصد نوزادان مبتلابه بیماریهای ژنتیکی می‌شوند.

به گفته وی این انجام آزمایشهای ژنتیک نیست که ضرورت دارد، بلکه انجام مشاوره ژنتیک است که ضروری است و البته ممکن است برای افرادی حین مشاوره انجام آزمایشهای خاصی تشخیص داده شود.

سنجش این مسئله که امکان برخورد این ژنهای معیوب با یکدیگر تا چه میزان است، ضروری به نظر می‌رسد، به همین علت انجام مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج می‌تواند به جلوگیری از بروز بیماریهای ژنتیکی کمک کند.

منبع: تسنیم


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۵۶
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *