از احتمال تعطیلی تا موافقت مشروط!


دسته: دانشجوی حقوق
بدون دیدگاه
یکشنبه - ۱۷ مرداد ۱۳۹۵


از احتمال تعطیلی تا موافقت مشروط!


سرانجام ماجرای حذف رشته‌های دانشگاه علمی کاربردی

از احتمال تعطیلی تا موافقت مشروط!



حذف برخی کد رشته‌ها از دانشگاه جامع علمی کاربردی، یکی از مباحثی بود که واکنشهای زیادی را از سوی جامعه دانشگاهی مخصوصاً مسئولان مراکز خصوصی این دانشگاه درپی داشت.
حدود یک ماه از زمانی که برخی مسئولان مراکز خصوصی دانشگاه جامع علمی کاربردی نسبت به حذف اکثر رشته‌ها از این دانشگاه اعتراض کردند گذشته است.
مخالفین حذف کدرشته‌های دانشگاه جامع علمی کاربردی در مورد احتمال تعطیلی 50 درصدی مراکز این دانشگاه هشدار دادند و خواستار بازنگری مجدد ارائه کد رشته‌ها به دانشگاه جامع علمی کاربردی توسط وزارت علوم بودند. آنها همچنین عقیده داشتند حذف رشته‌ها از دانشگاه جامع علمی کاربردی باعث بیکار شدن جمع کثیری از کارکنان مراکز این دانشگاه می‌شود.
اعتراضی که درنهایت، محمدحسین امید، سرپرست دانشگاه جامع علمی کاربردی با ارائه آمار و اخباری به آن خاتمه داد.
 احتمال تعطیلی 50 درصد مراکز دانشگاه علمی کاربردی
جواد علیزاده، رئیس انجمن صنفی مراکز دانشگاه جامع علمی کاربردی، یکی از افرادی بود که اعتراض خود را نسبت به حذف کدرشته‌های دانشگاه جامع علمی کاربردی اعلام کرد و گفت: با توجه به نتایج آخرین جلسه شورای گسترش دانشگاه جامع علمی کاربردی که با حضور نمایندگان وزارت علوم تشکیل شد، اکثر رشته‌ها از دانشگاه جامع علمی کاربردی حذف می‌شوند که این امر ممکن است باعث تعطیلی 50 درصد مراکز این دانشگاه شود.
وی به برنامه ششم اشاره کرد و افزود: آنچه قرار است در برنامه ششم توسعه رخ دهد رسیدن به ظرفیت 60 درصد دانشجویان در حوزه مهارتی است.
آمار سال 95 نشان از وجود 17 درصد دانشجویان در مراکز علمی کاربردی و دو درصد آنها در مراکزی نظیر دانشگاههای کارآفرین و غیره است و در این میان حداکثر 19 درصد دانشجویان مهارتی هستند؛ بنابراین رساندن 19 درصد دانشجویان به سقف 60 درصد طی 5 سال نیاز به عزم جدی در توجه به حوزه‌های مهارتی دارد و حوزه علمی کاربردی ازجمله توانمندترین این حوزه‌ها است.
 راه‌اندازی بیش از 65 درصد مراکز دانشگاه علمی کاربردی توسط بخش خصوصی
رئیس انجمن صنفی مراکز دانشگاه جامع علمی کاربردی بابیان این‌که ایجاد 1100 مرکز دانشگاهی طی کمتر از دو سال و جذب دانشجو تا سقف 450 هزار نفر بدون استفاده از بودجه دولت یکی از شاهکارهای بعد از انقلاب است، افزود: بیش از 65 درصد مراکز دانشگاهی این دانشگاه توسط بخش خصوصی ایجادشده‌اند.
علیزاده با اشاره به هزینه تحصیلی دانشجویان دانشگاه جامع علمی کاربردی گفت: هزینه تحصیلی دانشجویان دانشگاه جامع علمی کاربردی در مقایسه با دانشگاههایی نظیر پیام نور، آزاد و غیرانتفاعی به‌مراتب کمتر است به‌طوری‌که از کمترین آنها نیز 70 درصد پایین‌تر است. یک دانشجو علمی کاربردی در طول‌ترم حدود 500 تا 600 هزار تومان هزینه دارد درصورتی‌که دانشجویان در دانشگاه آزاد حدود دو میلیون تومان باید برای ثبت‌نام هزینه
 پرداخت کنند.
عواقب تعطیلی مراکز دانشگاه جامع علمی کاربردی
رئیس انجمن صنفی مراکز دانشگاه جامع علمی کاربردی در ادامه اظهار کرد: غیرازاین که 70 هزار مدرس، 50 هزار کارمند، بودجه‌های سرمایه‌گذاری شده در بخش خصوصی، آکادمی از بین می‌رود رشته‌های مهارتی، کارآفرین و شغل آفرینی که طی این سالها ایجادشده نیز به کام نابودی کشیده خواهد شد.
رئیس انجمن صنفی مراکز دانشگاه جامع علمی کاربردی در پایان تأکید کرد: خسارتهای این بی‌توجهی و استفاده از مدیران ناآشنا به وظایف و اهداف دانشگاه جامع علمی کاربردی میلیاردها تومان ضرر در پی خواهد داشت و صدها میلیارد تومان هزینه را بر دوش دولت تحمیل خواهد کرد.
برای جلوگیری از این ضرر و هزینه‌های دولت در آینده؛ دولت و مجلس باید هر چه سریع‌تر وارد عمل شوند.
 نبود دیدگاه مثبت به ثبات دانشگاه علمی کاربردی
محمد سلطانی فر، رئیس موسسه آموزش عالی علمی – کاربردی فرهنگ و هنر نیز بابیان اینکه حدود 60 تا 70 درصد مراکز دانشگاه جامع علمی کاربردی متعلق به بخش خصوصی هستند و با سرمایه بخش خصوصی راه‌اندازی شده‌اند، اظهار کرد: این مراکز نه‌تنها بر بودجه‌های دولت تحمیل نمی‌شوند بلکه درآمدهای هنگفتی نیز برای دولت دارند اما بقای آنها منوط به داشتن رشته‌های متعدد و جذب دانشجو است.
تفکری که در وزرت علوم در مورد این مراکز شکل‌گرفته این است که این مراکز نتوانستند جایگاه اصلی خود را پیدا کنند و به دلیل تغییرات پیاپی مدیریتی دیدگاه خوبی نسبت به ثبات در دانشگاه جامع علمی کاربردی وجود دارند.
وی از احتمال تعطیلی مراکز خصوصی دانشگاه جامع علمی کاربردی خبر داد و افزود: چنانچه رشته‌های موردنیاز مراکز به آنها داده نشود و مراکز موفق به جذب دانشجو نشوند ادامه حیات آنها غیرموجه به نظر می‌رسد. مکرراً از مسئولین دانشگاه و وزارت علوم درخواست کردیم در راستای اصل 44 مبنی بر واگذاری فعالیتهای دولتی به بخش خصوصی که مقام معظم رهبری به آن اشاره کردند به مراکز خصوصی دانشگاه جامع علمی کاربردی توجه کنند.
رئیس موسسه آموزش عالی علمی – کاربردی فرهنگ و هنر ادامه داد: هر دانشجوی دوره روزانه برای دولت سالانه 20 میلیون تومان هزینه دارد. این در حالی است که دانشگاه جامع علمی کاربردی به ازای هر ثبت‌نام 15 درصد درآمد برای دولت دارد. از طرف دیگر تعطیلی مراکز علمی کاربردی باعث بیکار شدن تعداد زیادی از کارکنان و اساتید این دانشگاه خواهد شد.
سلطانی فر با انتقاد از حذف برخی رشته‌ها از دانشگاه جامع علمی کاربردی گفت: برخی از رشته‌های جذاب در حوزه‌های مختلف در دانشگاه هستند که متقاضی هم دارند اما دیدگاه دولتی حاکم بر مدیران دانشگاه قصد دارد این رشته‌ها را از سیر خود خارج کند و به بهانه اینکه این رشته‌ها نظری هستند آنها را حذف کند.
 بررسی مجدد رشته‌های دانشگاه جامع علمی کاربردی
درنهایت محمدحسین امید، سرپرست دانشگاه جامع علمی کاربردی در یک نشست خبری توضیحاتی در مورد حذف رشته‌ها از این دانشگاه ارائه کرد و گفت: نگرانیها در مورد حذف رشته‌ها از دانشگاه جامع علمی کاربردی باعث شد با هماهنگیهایی که با شورای گسترش وزارت علوم صورت گرفت، رشته‌های دانشگاه علمی کاربردی مجدداً موردبررسی قرار گیرند و درنهایت پس از بررسیهای به‌عمل‌آمده، در حال حاضر حدود 15 درصد از کد رشته‌ محلها حذف‌شده‌اند.
وی از برگزاری جلسه‌ای در وزارت علوم برای بررسی مجدد کدرشته‌های دانشگاه جامع علمی کاربردی خبر داد و افزود:
درمجموع تقاضاهایی که برای کدرشته‌محلها برای سال تحصیلی 96-95 وجود داشت، 12681 کد رشته محل بود که نزدیک به 50 درصد این کد رشته‌ محلها در بررسی اول و قبل از حضور من در دانشگاه از دانشگاه حذف‌شده بود؛ زیرا برخی از مراکز از سیاستهای کلان دانشگاه دور شده بودند و کیفیت‌ لازم را نداشتند.
سرپرست دانشگاه جامع علمی کاربردی ادامه داد: قرار است در یک دوره‌ زمانی مناسب فرصت کافی به مراکز داده شود تا بتوانند حداقلها را رعایت کنند. در حال حاضر حدود 15 درصد کد رشته‌ محلها حذف شد که این میزان منطقی است. درواقع برای سال تحصیلی 96-95 حداقل سخت‌گیری صورت گرفت و ظرفیت پذیرش دانشگاه جامع علمی کاربردی برای مهرماه 800 هزار نفر است که بخشی از این میزان توسط شاغلین و بخش دیگر این پذیرش توسط افرادی که شاغل نیستند، پُر می‌شود.
 موافقت وزارت علوم با 85 درصد رشته‌های پیشنهادی علمی کاربردی
سرانجام سرپرست دانشگاه جامع علمی کاربردی در این رابطه اعلام کرد: دفتر گسترش آموزش عالی وزارت علوم با پذیرش دانشجو در بیش از 85 درصد از رشته‌های مهارتی پیشنهادی دانشگاه جامع علمی کاربردی با ظرفیتی بیش از 700 هزار دانشجو موافقت کرد.
همان‌طور که ذکر شد، بیش از 65 درصد مراکز دانشگاه علمی کاربردی توسط بخش خصوصی راه‌اندازی شده‌اند و چنانچه رشته‌های این دانشگاه حذف شوند، این مراکز بیش از هر امری در معرض خطر هستند، اکنون سؤال قابل‌تأمل این است که آیا موافقت موقتی وزارت علوم با 85 درصد رشته‌های این دانشگاه نگرانی صاحبان مراکز خصوصی این دانشگاه را برطرف می‌کند و باعث ارتقای مراکز این دانشگاه برای اخذ مجوز رشته‌های بیشتر در سالهای آینده می‌شود یا خیر؟
منبع: ایسنا

نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۴۴
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *