کاهش رتبه دانشگاههای اروپای غربی در مقابل افزایش رتبه دانشگاههای آسیایی
کاهش رتبه دانشگاههای اروپای غربی در مقابل افزایش رتبه دانشگاههای آسیایی
کاهش رتبه دانشگاههای اروپای غربی در مقابل افزایش رتبه دانشگاههای آسیایی
ارزیابی آخرین رتبهبندی «QS» نشان میدهد که رتبه دانشگاههای اروپای غربی کاهش و رتبه دانشگاههای آسیایی و آمریکا افزایش داشته است به گونهای که رتبه ۱۴ دانشگاه از ۱۷ دانشگاه انگلستان در میان یکصد دانشگاه ممتاز جهان کاهش یافته است و ۱۱ دانشگاه از ۱۷ دانشگاه ژاپن در میان ۵۰۰ دانشگاه برتر جهان موقعیت خود را ارتقا دادهاند.
دکتر جعفر مهراد رییس بخش علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شیراز با اشاره به گزارش نظام رتبهبندی «QS» گفت: آمریکا در میان بیش از ۲۰ دانشگاه برتر این نظام رتبهبندی که نتایج آن اخیراً اعلامشده دارای ۱۱ دانشگاه است.
وی بابیان اینکه انستیتو ماساچوست (MIT) برای پنجمین سال متوالی رتبه اول را در اختیار دارد، افزود: انستیتو هاروارد نیز در جایگاه دوم و سوم این رتبهبندی نشسته است.
مهراد با تاکید براین که تعداد ۲۶ دانشگاه از ۳۲ دانشگاه آمریکا که در میان ۱۰۰ دانشگاه برتر قرار دارند یا جایگاه خود را حفظ کردهاند و یا رتبه خود را ارتقا دادهاند، یادآور شد: در میان ۲۰ دانشگاه ممتاز، انگلستان تنها دارای ۵ دانشگاه و سوئیس، سنگاپور هرکدام دارای ۲ دانشگاه برتر هستند.
رییس بخش علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شیراز، بابیان اینکه تعداد دانشگاههای ممتاز آمریکا در میان ۲۰۰ دانشگاه برتر دارای ۴۸ دانشگاه است، یادآور شد: پسازآن انگلستان با ۳۰ دانشگاه، هلند با ۱۲ دانشگاه، آلمان با ۱۱ دانشگاه، کانادا و استرالیا هرکدام با ۸ دانشگاه، چین با ۷ دانشگاه، فرانسه، سوئد و هنگکنگ هرکدام با ۵ دانشگاه در مرتبههای بعدی قرار دارند.
مهراد با تاکید براین که دراین رتبهبندی، رتبه دانشگاههای اروپای غربی کاهش و رتبه دانشگاههای آسیایی و آمریکا افزایش نشان میدهد، اظهار کرد: برای مثال رتبه ۱۴ دانشگاه از ۱۷ دانشگاه انگلستان در میان یکصد دانشگاه ممتاز جهان کاهشیافته است و این وضعیت در مورد دانشگاههای برتر هلند، آلمان و ایتالیا
مصداق دارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز، درعینحال اضافه کرد: تنها استثنایی که دراینبین مشاهده میشود موقعیت کشور سوئیس است که ۸ دانشگاه این کشور رتبه خود را افزایش دادهاند و دانشگاه « ETH» زوریخ در مکان هشتم نشسته است.
وی ادامه داد: در استرالیا ۴ دانشگاه از ۵ دانشگاه برتر این کشور موقعیت خود را ازدستدادهاند و در مقابل ۹ دانشگاه از ۱۳ دانشگاه برتر چین رتبه خود را افزایش دادهاند گرچه چین در میان ۱۰۰ دانشگاه برتر نخست تنها دارای ۴ دانشگاه است اما دانشگاه شینگهوا با ارتقا عملکرد پژوهشی رتبه ۲۴ را به خود اختصاص دادهاند.
مهراد بابیان اینکه هنگکنگ امسال ۶ دانشگاه از ۷ دانشگاه این کشور رتبه خود را افزایش دادهاند، گفت: ۳ دانشگاه این کشور در میان ۵۰ دانشگاه برتر جهان قرار دارد ضمن آنکه ۱۱ دانشگاه از ۱۷ دانشگاه ژاپن در میان ۵۰۰ دانشگاه برتر جهان موقعیت خود را ارتقا دادهاند.
به گفته وی دو دانشگاه هیروشیمایی و دانشگاه علوم پزشکی و دندانپزشکی توکیو بیش از ۵۰ رتبه و دانشگاه یوکوهاما بیش از ۱۰۰ رتبه جایگاه خود را افزایش دادهاند.
این چهره ماندگار علمی کشور با تاکید براین که صعود تعداد ۱۲ دانشگاه از ۱۶ دانشگاه کره جنوبی نیز در میان ۵۰۰ دانشگاه برتر جهان قابلتوجه است، یادآور شد: سنگاپور موقعیت خود را بهعنوان برتر کشور آسیایی با دانشگاه ملی سنگاپور در رتبه ۱۲ و دانشگاه فنی نانگ یانگ در رتبه ۱۳ حفظ کرده است.
رییس بخش علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شیراز، فدراسیون روسیه را فاقد دانشگاه برتر در میان ۱۰۰ دانشگاه ممتاز جهان دانست و گفت: باوجود فدراسیون روسیه امسال در مقایسه با سال قبل که تنها دارای ۹ دانشگاه برتر در میان ۵۰۰ دانشگاه ممتاز جهان بود،این تعداد را به ۱۱ مورد افزایش داده است بهگونهای که رتبه ۵ دانشگاه، ۸۰ رتبه یا بیشتر صعود نشان میدهد.
وی، انستیتو فیزیک و فناوری مسکو (با رتبه ۳۵۰)، دانشگاه ایالتی تونسک (با رتبه ۴۰۰)، دانشگاه ملی تحقیقاتی هستهای (۴۱۰-۴۰۱) و دانشگاه ملی تحقیقاتی اقتصاد (۴۲۰-۴۱۱) را ازجمله ۵ دانشگاه برتر روسیه دانست که صعود ۸۰ پلهای در نظام” QS” داشتهاند.
مهراد با اشاره به وضعیت دانشگاههای کشور دراین رتبهبندی بابیان اینکه از جمهوری اسلامی ایران ۳ دانشگاه علم صنعت، صنعتی امیرکبیر و شهید بهشتی برای نخستین بار در کنار دانشگاه صنعتی شریف و تهران دراین نظام رتبهبندی حضور دارند، گفت: تعداد دانشگاههایی که توسط «QS» رتبهبندی شده است ۹۱۶ دانشگاه است که همواره ۵۰۰ دانشگاه برتر جهان را مبنای فعالیت خود قرار میدهد.
منبع: ایسنا