رئیس بیمارستان سوانح سوختگی شهید مطهری تهران آخرین وضعیت دوزن جوان را که در جریان اسیدپاشی سوختهاند، تشریح کرد
رئیس بیمارستان سوانح سوختگی شهید مطهری تهران آخرین وضعیت دوزن جوان را که در جریان اسیدپاشی سوختهاند، تشریح کرد
رئیس بیمارستان سوانح سوختگی شهید مطهری تهران آخرین وضعیت دوزن جوان را که در جریان اسیدپاشی سوختهاند، تشریح کرد
یک حادثه
دکتر مصطفی دهمردهای دراینباره گفت: صبح دوشنبه 24 آبان دو زن جوان به دلیل سوختگی براثر اسید راهی بیمارستان مطهری شدند که حال یکی از آنها در ابتدای ورود وخیم بود. زن 25 ساله که به نظر میرسد از سوی عروسشان هدف اسیدپاشی قرارگرفته دچار 25 درصد سوختگی شده که صورت و چشمهایش بشدت آسیبدیده است. این زن بعد از انجام اقدامات پزشکی و تزریق آنتیبیوتیک و درمانهای لازم در بخش مراقبتهای ویژه- آیسییو- بستری شد.
رئیس بیمارستان سوانح سوختگی شهید مطهری در خصوص دختر 23 ساله دیگری که همراه این زن به بیمارستان منتقلشده بود، گفت: این زن که خواهرشوهر فرد مصدوم است درپی ریختن اسید دچار سوختگی 13 درصدی شده و پاهایش به شدت آسیب دیده است. ضمن اینکه هر دو زن جوان در فهرست عمل قرار دارند.
دهمردهای با بیان اینکه هر دو بیمار توسط چشمپزشک مشاوره بینایی شدهاند، گفت: مشخص نیست که یکی از خانمها که دچار 25 درصد سوختگی شده، بینایی خود را از دست داده یا خیر؛ چراکه اسید حالت خورندگی داشته و میتواند عوارض جبرانناپذیری به دنبال داشته باشد.
وی افزود: اطلاعات دقیق درباره انگیزه این حادثه در دست نیست و ازآنجاکه حادثه دیدگان در شرایط مساعدی نیستند امکان گفتوگو با آنها در حال حاضر وجود ندارد.
خواهرشوهر قربانی خشم عروس
در این حادثه عروس باانگیزه نامعلوم، خواهرشوهرش را هدف اسیدپاشی قرار داد. اما ازآنجاکه هر دو نفر دچار سوختگی شدید شدهاند تحقیق از هر دو نفر بهروزهای آتی موکول شده است.
به دنبال این حادثه هولناک که صبح دوشنبه 24 آبان در خیابان 30 متری افسریه رخ داد قاضی شهریاری-سرپرست دادسرای جنایی تهران- بهمحض اطلاع از موضوع دستور تحقیقات لازم دراینباره را صادر کرد. مأموران در نخستین بررسیها دریافتند زن 23 سالهای به نام فاطمه زمانی که در خانه برادرش خواب بوده، ازسوی همسر برادرش به نام نرگس مورد هجوم قرار گرفته است. وی همان موقع با نرگس درگیر شده که ناگهان همسر برادرش وی را با اسید هدف قرارمی دهد. اما عامل اسیدپاشی نیزدرپی این حادثه دچارسوختگی میشود. از آنجا که هر دو زن با اسید سوخته بودند بلافاصله به بیمارستان مطهری تهران انتقال یافته و تحقیقات پلیسی برای کشف ابهامها ادامه دارد.
یک تحلیل:
جوامع در طول حیات خویش با مسائل و موضوعات و پدیدههای مختلفی مواجه میشوند که ممکن است برخی از آنها مسبوق به سابقه نباشند یا کمتر اخباری از آنها در جامعه شنیده باشیم. یکی از ویژگیهای جامعه امروز ما نیز تنوع و تعدد جرایم و آسیبهای اجتماعی آن است.
ازجمله این موارد میتوان از اسیدپاشی یاد کرد که برخی آن را از فجیعترین جرایم بشر میدانند. شاید مشهورترین آن حادثهای بود که سال 93 در شهر اصفهان اتفاق افتاد. گرچه عدهای تلاش کردند این موضوع را سیاسی یا مذهبی نشان دهند ولی واقعیت این است که این موضوع در کشورهای دیگر با فراوانی بیشتر به وقوع میپیوندد. اسید پاشی در کشورهای بنگلادش، هند، پاکستان، کامبوج، ویتنام، لائوس، هنگکنگ، چین، بریتانیا، آفریقای جنوبی، اوگاندا، جاماییکا و اتیوپی که بیشترین آمار را به خود اختصاص داده اما ماهیت سیاسی یا مذهبی نداشته است. شاید این هم یکی از مشکلات ماست که تا حادثهای به وقوع میپبوندد آن را فرصتی برای تخریب رقیب میدانیم. این نوع نگاه در حوزه اجتماعی مورد قبول نیست و نباید مسایل اجتماعی را مورد بهرهبرداری سیاسی قرار دهیم. اسیدپاشی «پاشیدن عمدی اسید یا هر نوع ترکیبات شیمیایی دیگر بر روی بدن اشخاص» است. تأملی بر حوادث اخیر نشان میدهد که در این نوع حوادث زنان بیشتر از مردان قربانی این حادثه بودند و ازاینرو، رسانهها و افکار عمومی هم در این زمینه توجه بیشتری از خود نشان دادند. همین مساله حساسیتهای اسیدپاشی در ایران را افزایش داد بهگونهای که بسیاری از مسؤولان درخصوص آن صحبت، پیگیری و گزارش ارائه کردند.
عوامل مختلفی را میتوان برای بروز این جرم در کشور بر شمرد که از جمله آنها میتوان به اختصار به موارد زیر اشاره کرد:
شکست در زندگی: شکست افراد در یک بخشی زندگی که بیشتر میتواند در زمینه «عشقی» باشد. وجود اختلافات: یکی دیگر از عوامل مؤثر در بروز این موضوع در کشور وجود اختلافات بین عاملان این جرم و قربانیان است که میتواند در حوزههای خانوادگی، شغلی و … بین آنها وجود داشته باشد. حتی طلاق میتواند زمینهای را فراهم کند تا یکی از زوجین سابق اقدام به این عمل شنیع کند.
انتقامگیری: گاهی افراد به دلیل انتقامگیری از دیگران اقدام به ارتکاب این جرم میکنند. این انتقام میتواند از کینههای قدیمی نشأت گرفته باشد.
ضعف باورهای دینی: از جمله ویژگیهای و عواملی که موجب میشود این نوع جرایم شایع شود، ضعف بنیانهای دینی در جامعه است.
مسایل شخصی: توجه به این نکته مهم است که در بسیاری از مواقع وجود مسایل شخصی میتواند زمینه ارتکاب این جرایم را فراهم کند. مسایلی که ممکن است هیچگاه بیان هم نشوند.
سرخوردگیهای فردی و اجتماعی: ازجمله عوامل دیگر که میتوان اشاره کرد ویژگیهای مرتبط با افرادی است که دچار سرخوردگیهای فردی یا حتی سرخوردگیهای اجتماعی میشوند. اقدام به جرم اسیدپاشی میتواند یکی از راههای عینی جبران این نوع سرخوردگیها باشد.
سرقت: برخی افراد از اسیدپاشی برای انجام سرقت از اموال مردم استفاده میکنند.
مسایل ناموسی: شاید یکی از مهمترین عوامل و انگیزههای اسیدپاشی را بتوان مسایل جنسی دانست که میتواند شامل: داشتن روابط جنسی خارج از چارچوب خانواده و مورد پذیرش در جامعه که همان ازدواج است یا سوءظن نسبت به داشتن روابط نامشروع، روابط فرا زناشویی و … توسط قربانی باشد.
خشونتهای خانگی: بروز انواع خشونت در خانواده نیز میتواند عاملی باشد تا یکی از اعضاِ خانواده عضو دیگر را با اسید مورد حمله قرار دهد. بروز این جرم در جامعه میتوان پیامدهایی هم داشته باشد که در زیر بهاختصار به برخی از مهمترین آنها پرداخته میشود:
مشکلات جسمی: بدون شک یکی از پیامدهای دایمی و عذابآور این جرم در قربانیان، عوارض جسمی است که ممکن است تا پایان عمر با آنها باشد. از دست دادن زیبایی، مشکلات بینایی و …از جمله این مشکلات هستند.
تحمل هزینه بالا توسط قربانی: درمان عوارض این جرم بهگونهای است که به دلیل استمرار درمانها، هزینههای زیادی را بهطور مستقیم و غیرمستقیم بر قربانیان و خانوادههای آنان تحمیل میکند.
ایجاد احساس ناامنی در جامعه: شاید این ناامنی توسط بسیاری از مردم نه فقط زنان -که بیشتر قربانی این جرم هستند- بهویژه بلافاصله بعد از وقوع این نوع حوادث احساس شود. احساسی که آرامش را از مردم میگیرد. درواقع میتوان گفت که زمینه آزردگی خاطر مردم را هم به دنبال خواهد داشت.
مشکل در ایفای نقشهای اجتماعی: افراد در زندگی نقشهای مختلفی را میپذیرند که با وقوع این حادثه ممکن است در ایفای آنها دچار مشکل شوند. از جمله: نقشی که در محیط کار دارند و حتی ممکن است به از دست دادن شغل نیز منجر شود، نقش همسر بودن، نقشهایی که در محیطهای اجتماعی مانند مدرسه، دانشگاه و … دارند.
انزوای اجتماعی: یکی از پیامدهای این نوع جرم در افراد میتواند بر تعاملات و روابط اجتماعی افراد و خانوادههایشان تأثیر منفی بگذارد طوری که زمینه انزوای اجتماعی آنان را فراهم کند.
افزایش خشونت: شیوع این نوع جرایم میتواند زمینه برای یادگیری ارتکاب این جرم توسط دیگران را فراهم کند که منجر به افزایش خشونت در جامعه میشود.
آثار روانشناختی: یکی از مهمترین پیامدهای ناگوار و ماندگار این جرم بر قربانیان تأثیرات منفی روانشناختی است که در زندگیشان و خانوادههایشان برجای میماند که مدیریت و درمان آن در چنین جرایمی بسیار سخت و دشوار خواهد بود.
ضعف اخلاق اجتماعی: اینکه انسان بهجایی میرسد که دست به ارتکاب این نوع جرم خشن میزند، میتواند گویای ضعف اخلاق اجتماعی در جامعه باشد. شاید به همین دلیل است که همه نسبت به این نوع جرم احساس انزجار میکنند.
منبع حادثه: خبر آنلاین -منبع تحلیل: از بیانات دکتر سید حسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران