پرسش و پاسخ حقوقی

دسته: حقوق همگانی
بدون دیدگاه
شنبه - ۲۱ اسفند ۱۳۹۵


پرسش و پاسخ حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقی

با وجود تقسیط مهریه آیا حق حبس همچنان وجود دارد

پرسش: در خصوص حق حبس، باید مهریه کامل پرداخت شود یا با دادن اعسار زوج و قبول دادگاه و تقسیط مهر، حق حبس ساقط می‌شود؟

پرسش دومم این هست در صورت تعارض مواد 537 و 538 قانون تجارت کدام‌یک برتری دارد؟

پاسخ: در خصوص پرسش اول باید بیان داشت که مطابق قانون، حق حبس از حقوق قانونی زن می‌باشد؛ بنابراین وی می‌تواند تا مهر به او تسلیم نشده است، از انجام وظایفش در مقابل شوهر خودداری کند؛ البته به شرطی که حق حبس برای زوجه ایجاد شده باشد. (مثلاً مهر حال باشد)

این در حالی است که قانون را می‌بایست در چارچوب عدالت و نیز بر اساس فلسفه هر موضوعی و به‌طور خاص تفسیر نمود؛ به‌عبارت‌دیگر مصلحت خانواده ایجاب می‌نماید که زن و شوهر در کنار هم به زندگی ادامه دهند. درست است که زن به‌مجرد نکاح مالک مهریه می‌گردد و می‌تواند آن را مطالبه نماید، اما چنانچه قائل به باقی ماندن حق حبس زن تا زمان تأدیه تمام مهریه از جانب شوهر باشیم، امری خلاف عدالت و مصلحت خانواده می‌باشد؛ چه این‌که تأدیه مهریه برای مردی که تمکن مالی ندارد، سالها به طول خواهد انجامید؛ لذا بنا بر نظر اجتهادی برخی فقها باید بیان داشت که هم‌زمان با پرداخت اولین اقساط از مهریه توسط زوج، زوجه نیز مکلف به تمکین خواهد بود.

در پاسخ به پرسش دوم باید بیان داشت که میان دو ماده مذکور هیچ تعارضی وجود ندارد. بلکه هر دو ماده را باید با هم جمع نمود.

متعلق حکم در ماده اول؛ مهلت اعتراض به‌حکم ورشکستگی و تاریخ توقف تاجر می‌باشد، این احکام مطابق ماده 537 قانون تجارت قابل اعتراض از سوی تاجر و نیز ذی‌نفعان (طلبکاران) وی می‌باشد. همان‌طور که مستحضرید تاریخ توقف تعیین شده در حکم صادره، اعتبار امر قضاوت شده نداشته و قابل تغییر بوده و استثنایی بر قاعده فراغ دادرس می‌باشد؛ اما نکته‌ای که نباید از نظر دور بماند، این است که طلبکارانی که از حق مذکور در ماده 537 استفاده نموده باشند، حق استناد به ماده 538 را نداشته و در این فرض تاریخ توقف قطعی می‌باشد.

 حکم اعسار فقط برای همان پروندهای است که تقاضای اعسار در آن مطرح شده

پرسش: بنده 2 سال پیش به دادخواست همسرم محکوم‌به پرداخت مهریه‌اش شده‌ام. شرایط پرداختم بدین‌صورت است که 3 سکه پیش‌قسط از من اخذ شده است و هر چهار ماه یک سکه برای پرداخت محکوم شده‌ام. بعد از پرداخت 3 سکه پیش‌قسط، همسرم عملیات توقف را به دادگاه صادر نمودند؛ و این‌که حدود 3 ماه است که بازم اختلاف بینمان پیش آمده است. می‌خواستم بپرسم که اگر این‌جانب دادخواست طلاق بدهم آیا همسرم می‌تواند مجدداً درخواست مهریه از دادگاه کند یا این‌که بنده شخصاً می‌توانم به‌حکم 2 سال پیش استناد کنم و طبق آن نسبت به پرداخت مهریه اقدام کنم؟ لازم به ذکر است که حکم اعسارم را نیز آن زمان اخذ کردم.

پاسخ: تقاضای طلاق از جانب شما مانع مطالبه مهریه توسط همسرتان نمی‌باشد و با توجه به صدور رأی در این رابطه اصولاً رأی صادره در این رابطه ملاک عمل می‌باشد؛ اما با توجه به این‌که اعسار شما در زمان رسیدگی به پرونده مهریه احراز گردیده است و با توجه به این‌که با گذشت زمان ممکن است شرایط مالی شما تغییر نموده باشد (در حال حاضر از نظر مقررات قانونی شما معسر محسوب نشوید و یا شرایط شما تغییر نموده باشد) همسر شما می‌تواند دادخواست تعدیل مهریه تقدیم و میزان اقساط توسط دادگاه تغییر نماید؛ در غیر این صورت بر همان میزان عمل خواهد گردید.

 استفاده از حق مالکانه نباید موجب ضرر به دیگران شود

پرسش: در آپارتمانی که زندگی می‌کنیم، یکی از مالکین آپارتمانها، واحد خود تبدیل به خوابگاه کرده و 20 نفر دران زندگی می‌کنند، می‌خواستم بدونم قانونی وجود دارد که از مالک شکایت کنیم؟

پاسخ: مطابق قانون هر مالکی این حق را خواهد داشت تا در ملک خودش هر تصرفی را که می‌خواهد انجام دهد؛ این در حالی است که وی نمی‌تواند تصرف در ملک خویش را وسیله ضرر رساندن به دیگران قرار دهد؛ لذا با توجه به فرض مورد پرسش و ایجاد مزاحمت برای شما، همواره امکان مراجعه به مراجع قضایی برای شما وجود خواهد داشت. منبع: میزان

 


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۹۵
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *