همهچیز درباره دعوای الزام به تنظیم سند رسمی مال غیرمنقول
همهچیز درباره دعوای الزام به تنظیم سند رسمی مال غیرمنقول
همهچیز درباره دعوای الزام به تنظیم سند رسمی مال غیرمنقول
1- وجود قراردادی که بهصراحت، تعهد به انتقال مال غیرمنقول مورد معامله را جزء تعهدات فروشنده آورده باشد.
2- تعهد صریح فروشنده در قرارداد به حضور در تاریخ معین در دفتر اسناد رسمی مشخص جهت امضای سند انتقال. (مطلوب است که وجه التزام یا بهاصطلاح جریمه مؤثری برای عدم حضور فروشنده در دفتر اسناد رسمی، پیشبینیشده باشد.)
3- گواهی عدم حضور فروشنده در دفتر اسناد رسمی از دفترخانه معین توسط خریدار اخذشده باشد.
4- اگر اظهارنامهای برای حضور در دفتر اسناد رسمی بهوسیله خریدار، به فروشنده ابلاغشده است، تصویر برابر اصل شده آن، پیوست دادخواست شود.
5- عنداللزوم تأمین دلیل برای اثبات تصرف خریدار در مورد معامله انجام و سوابق آن پیوست دادخواست شود.
6- درصورتیکه مورد معامله، بنا (اعم از مسکونی، تجاری یا اداری ) است، قبل از اقامه دعوی اطمینان حاصل شود که ملک مورد معامله دارای پایان کار و گواهی عدم خلاف از شهرداری است؛ زیرا صدور و انتقال سند در شهرها منوط به پایان کار و گواهی عدم خلاف شهرداری است.
7- مورد معامله باید دارای سابقه ثبتی یا در جریان ثبت باشد. برای املاکی که سابقه ثبتی ندارد یا در جریان ثبت نیست، انتقال سند رسمی موضوعیت ندارد.
8- دادخواست باید به تعداد فروشندگان بهعلاوه یک نسخه و به دادگاه محلی که ملک در آنجا قرار دارد، تسلیم شود.
برخی موانع طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی
خریدار قبل از اقامه دعوی باید اطمینان حاصل کند که ملک مورد معامله، در رهن یا بازداشت نباشد؛ زیرا دادگاه به انتقال ملکی که در رهن دیگری یا بازداشت است، رأی نخواهد داد. دراین حالت باید فک رهن مورد معامله را نیز از دادگاه مطالبه کند.
همچنین در مواردی که فروشنده، مالک رسمی مورد معامله نباشد، خریدار میتواند با طرح شکایت با موضوع فروش مال غیر، در جهت احقاق حق خود اقدام کند.
دراین موارد الزام فروشنده به تنظیم سند رسمی انتقال امکانپذیر نیست؛ چراکه وی مبادرت به فروش مالی کرده است که قانونا متعلق به وی نبوده است.
منبع: صدای قانون