مواد مخدر، جرم بیش از 50% ایرانیان زندانی در ترکیه
مواد مخدر، جرم بیش از 50% ایرانیان زندانی در ترکیه
سر کنسول ایران در استانبول توضیح داد:
مواد مخدر، جرم بیش از 50% ایرانیان زندانی در ترکیه
سرکنسول ایران در استانبول گفت: متأسفانه حدود 300 نفر زندانی ایرانی در حوزه سرکنسولگری ایران در استانبول وجود دارد که جرایم مختلفی اعم از قاچاق مواد مخدر، سرقت و قتل را مرتکب شدهاند و نزدیک به 20 نفر آنها خانم هستند.
محمود حیدری، سرکنسول ایران در استانبول در گفتگو با مهر درباره موقعیت سرکنسولگری ایران در استانبول و اقداماتی که از سوی این سرکنسولگری صورت میگیرد، گفت: کلانشهر 15 میلیون نفری استانبول که متصلکننده دو قاره اروپا و آسیا به هم است، یک موقعیت منحصربهفرد را در منطقه و ترکیه به خود اختصاص داده است.
وی با اشاره به اینکه این کلانشهر دارای پیشینه تاریخی است، خاطرنشان کرد: استانبول تا حدود 90 سال قبل چه در دوره امپراتوری عثمانی و چه در دوره بیزانسها پایتخت ترکیه بوده است و بر همین اساس بخش عظیمی از ظرفیتهای ترکیه در استانبول واقعشده است.
قدیمیترین نهاد مردمی ایرانی خارج از کشور در استانبول
حیدری تأکید کرد: بیش از 50 درصد اقتصاد ترکیه و بیش از 80 درصد گردهماییها و همایشهای بینالمللی این کشور در استانبول انجام میشود و به لحاظ موقعیت گردشگری، باستانی و تاریخی نیز موقعیت ممتاز و اول را دارد و مرکز رسانهای ترکیه و مراکز اصلی دانشگاهی، اندیشکدهها و سازمانهای مردمنهاد و تشکلهای اقتصادی نیز دراین شهر است و بهنوعی میتوان این تعبیر را کرد که مرکزیت حقیقی ترکیه در استانبول قرار دارد.
حیدری خاطرنشان کرد: برای ما بهعنوان جمهوری اسلامی ایران نیز این نکته قابلتوجه است که هممحل اصلی تمرکز ایرانیان مقیم ترکیه بیشتر در استانبول هست و هم برای گردشگران ایرانی که اغلب به استانبول سفر میکنند. البته علاوه بر استانبول شهرهای مهم دیگری مانند ازمیر و بورسا نیز جزو مأموریت سرکنسول ایران در استانبول هستند. وی تأکید کرد: در استانبول و ازمیر جمعیت قابلتوجهی ایرانی وجود دارد که حفظ ارتباط خوب با ایرانیها و تلاش برای تقویت پیوند آنها با ایران و ارائه تسهیلات کنسولی بخشی از فعالیتهای سرکنسول ایران در استانبول است. ایرانیها در استانبول تشکلها و مراکزی مانند انجمن خیریه ایرانیان را تأسیس کردهاند که گفته میشود قدیمیترین نهاد مردمی ایرانی در خارج از کشور است و سال تأسیس آن به جنگ جهانی دوم بازمیگردد و چند صد نفر از هموطنان را پوشش میدهد.
ارائه خدمات کنسولی سیار در ازمیر
سرکنسول ایران در ترکیه با اشاره به اینکه انجمن پزشکان و تجار و صنعتگران ایرانی مقیم استانبول نیز از نهادهای دیگر ایرانی است که در این شهر وجود دارد، اظهار داشت: در طول چند سال اخیر توجه ویژهای نیز از سوی سرکنسولگری نسبت به ازمیر شده است. این شهر 500 کیلومتر با استانبول فاصله دارد و ایرانیان مقیم ازمیر باید برای دریافت خدمات کنسولی به استانبول سفر میکردند.
وی تصریح کرد: در سه سال اخیر اعلام کردهایم که هموطنان ایرانی در ازمیر دیگر لازم نیست به استانبول بیایند و تیم کنسولی ماهی یکبار به ازمیر میرود و خدمات سیار کنسولی در محل به ایرانیان ارائه میدهد. حیدری خاطرنشان کرد: در همین مدت در ازمیر با حمایت مالی و معنوی سرکنسولگری انجمنی با عنوان دانشجویان ایرانی مقیم ازمیر تشکیلشده که مکان این انجمن از سوی سرکنسولگری برای دانشجویان اجارهشده است و از همان مکان نیز برای ارائه خدمات کنسولی به ایرانیان مقیم ازمیر استفاده میشود، علاوه بر آن نیز برنامههای فرهنگی مانند هفته فیلم و … و همینطور تبادل هیأتهای اقتصادی بین استانها در ازمیر و بورسا ازجمله اقدامات صورت گرفته است. وی خاطرنشان کرد: انجمن تجار و پزشکان ایرانی مقیم ازمیر و انجمن ایران و اژه نیز دراین مقطع با حمایتهای سرکنسولگری در ازمیر تأسیسشده است و در نوروز 1391 ایرانیان بزرگترین اجتماع را در تاریخ ازمیر داشتهاند و نزدیک به 500 خانواده ایرانی درجشم هتل هیلتن که از سوی سرکنسولگری برگزارشده بود، شرکت کردند.
حیدری تصریح کرد: در استانبول دو مسجد ایرانی (والده خان در وسط بازار استانبول) که قبلاً کاروانسرای ایرانیها بوده است و مسجد دیگر در بخش آسیایی و درون قبرستان ایرانیها وجود دارد. این مساجد و انجمنها نماد ایران است و نشان میدهد که کشور ما تا چه اندازه در کشور همسایه ریشه دارد و پیوندهای تاریخی دو ملت را نشان میدهد.
موقعیت سرکنسولگری ایران در استانبول منحصربهفرد است
وی به موقعیت سرکنسولگری ایران در استانبول نیز اشاره کرد و گفت: سرکنسولگری ایران تنها سرکنسولگری هست که در منطقه شهرداری فاتح (محل اقامت سلاطین) واقعشده و زمانی که استانبول پایتخت ترکیه بوده است، موزه «توپ گاپی» فعلی مقر سلاطین عثمانی بوده و سفارت ایران نزدیکترین سفارت به محل اقامت سلاطین و دقیقا روبه روی ساختمان صدراعظمی ترکیه بوده است. اکنون هم موقعیت سرکنسولگری در بنای تاریخی منحصربهفرد است و نشاندهنده جایگاه ایران در ترکیه است.
حیدری تأکید کرد: ایرانیان مقیم ترکیه میتوانند بهعنوان یک پل ارتباطی برای افزایش روابط دو کشور در هر زمینهای ایفای نقش کنند و ما هم سعی کردیم از ظرفیت ایرانیان مقیم در راستای گسترش روابط استفاده کنیم. وی تصریح کرد: علاوه بر خدماترسانی به ایرانیان مقیم، سرکنسولگری ایران مشکلات گردشگرانی که در استانبول با مشکل مواجه میشوند نیز برطرف میکند. گم کردن پول و پاسپورت و درگیریها از بیشترین مشکلات گردشگران است که به سرکنسولگری مراجعه میکنند. وی به سایر خدمات سرکنسولگری اعم از صدور روادید، ثبت ازدواج، طلاق و وفات و … نیز اشاره کرد و گفت: یکی از ابتکارات سرکنسولگری در سالهای اخیر این بوده است که به هر زوجی که در استانبول ثبت ازدواج کنند، هدیه ازدواج میدهد و این مسأله ویژه در مورد زوجهایی که یکطرف غیر ایرانی است بسیار تأثیرگذار است.
سرکنسول ایران در استانبول به حجم وسیع فعالیتهای این سرکنسولگری اشاره کرد و گفت: بخش اعظمی از اجلاسها که در ترکیه برگزار میشود به ایران مربوط است و در مدت سه سال اخیر 4 بار رئیسجمهور و دو بار معاون اول رئیسجمهوری برای شرکت در اجلاسها به ترکیه آمدهاند و وزرای متعدد، هیأت پارلمانی و سازمانهای مختلف حضور داشتند و برگزاری اجلاسهای هستهای هرکدام وظایف جداگانهای را برای سرکنسولگری ایجاد میکند.
وی با اشاره به اینکه ارتباطات بین دو کشور درزمینهٔ اقتصادی و روابط بین استانها بسیار زیاد است، اظهار داشت: هیأتهای متعدد اقتصادی و بازرگانی در ماههای آینده به استانبول سفر میکنند و البته از سوی دیگر اغلب هیأتهای ایرانی یا مقصدشان استانبول است و یا اینکه از استانبول عبور میکنند.
300 زندانی ایرانی در استانبول
حیدری در مورد وضعیت و تعداد زندانیان ایرانی در استانبول نیز گفت: متأسفانه حدود 300 نفر زندانی ایرانی در حوزه سرکنسولگری ایران در استانبول وجود دارد که جرایم مختلفی اعم از قاچاق مواد مخدر، سرقت و قتل را مرتکب شدهاند و نزدیک به 20 نفر آنها خانم هستند.
وی با تأکید بر اینکه بیشترین جرم زندانیان در استانبول قاچاق مواد مخدر است، خاطرنشان کرد: سرکشی به زندانها از وظایف سرکنسولگری است که بهصورت مستمر انجام میشود و بنده و کارشناسان از تکتک زندانها بازدید کردهایم.
حیدری با اشاره به اینکه ما از جرم هیچ مجرمی حمایت نمیکنیم، تأکید کرد: حمایت از حقوق شهروندی زندانیان ایرانی و رسیدگی به مشکلات آنها از وظایف سرکنسولگری است. اگر شکایتی از نوع رفتاری که با آنها میشود داشته باشند، ما بار ارتباط خوبی که با مسؤولین قضایی در استانبول داریم این مسأله را منعکس میکنیم و تاکنون نیز مؤثر بوده است.
وی ادامه داد: علاوه بر اینها انتقال پول برای زندانیان از سوی خانوادههای آنها از طریق سرکنسولگری ایران انجام میشود و گاهی اوقات نیز سرکنسولگری به مناسبتهای مختلف هدایایی به زندانیان میدهد و بهویژه به خانمها به مناسبت زمستان بسته پوشاک هدیه دادهشده است. حیدری تأکید کرد: در زندانها چند کار جدید ازجمله تأسیس کتابخانه فارسی و دسترسی به حداقل یک شبکه تلویزیونی ایرانی در زندانهایی که تعداد زیاد بیشتری زندانی ایرانی وجود داشت و علاوه بر آن در برخی از موارد پیگیری دادگاهها و پروندهها صورت میگیرد.
وی تأکید کرد: البته یک قرارداد انتقال محکومین دو کشور نیز امضاشده و در مراحل اجرایی قرارگرفته است که امیدواریم نهادهای قضایی دو کشور دراین زمینه سرعت بیشتری داشته باشند تا بتوانیم محکومین ایرانی را به کشور منتقل کنیم. خواسته بسیاری از محکومین این است که دوران محکومیت را در ایران بگذرانند و خانوادههای آنها نیز دراین صورت از صیانت بیشتری برخوردار میشوند.