تفکرات وهابی در پس انفجارهای مصر/ پیشبینی روابط تهران- قاهره
تفکرات وهابی در پس انفجارهای مصر/ پیشبینی روابط تهران- قاهره
تفکرات وهابی در پس انفجارهای مصر/ پیشبینی روابط تهران- قاهره
استاد دانشگاه دلتا النیل مصر با اعلام اینکه تفکرات وهابی عامل انفجارهای اخیر این کشور است به تشریح آینده روابط تهران- قاهره پرداخت.
مصر طی روزهای گذشته اوضاع ناآرامی را طی میکند بهطوریکه روز یکشنبه چندین انفجار تروریستی در مصر در نزدیکی کلیساهای واقع در «قاهره» و «اسکندریه» به وقوع پیوست. طبق آمار وزارت بهداشت مصر بر اثر انفجار در کلیساهای «مارجرجس» در «طنطا» و «مرمرقس» در اسکندریه، ۴۴ نفر جان خود را از دست داده و ۱۲۶ نفر هم زخمی شدند.
دولت مصر در پی انفجارهای روز یکشنبه در شهرهای اسکندریه و قاهره ۳ روز عزای عمومی اعلام کرد. به همین مناسبت گفتگویی را با «علی ابوالخیر» استاد دانشگاه دلتا النیل مصر و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک «یافا» انجام دادیم که مشروح آن از نظر میگذرد.
علی ابوالخیر درباره انفجارهای تروریستی در مصر اعلام کرد: انفجارهای شهر طنطا در شمال قاهره و اسکندریه توسط گروههای تروریستی صورت گرفت تا نشان دهد که تروریسم وهابی همچنان ادامه دارد و افراد بیگناه را به کام مرگ میکشاند. تروریستها، شهروندان قبطی مصر را هدف قرار دادند زیرا اولاً آنها را کفار و کشتنشان را جایز میدانند. هدف دیگر تروریستها نیز برانگیختن آتش فتنه طائفهای در مصر است.
وی با بیان این مطلب افزود: در این میان نباید از نقش رژیم صهیونیستی برای بهرهبرداری از ناامنی در مصر و ضربه زدن به وحدت ملی در این کشور غافل شد.
ابوالخیر در ادامه گفت: داعش زاییده تفکرات وهابی و اخوانی است، در این رابطه نباید اظهارات «محمد البلتاجی» از رهبران اخوان را فراموش کنیم که گفته بود تروریسم در صحرای سینا و مصر زمانی به پایان خواهد رسید که اعضا و رهبران سلفی و اخوانالمسلمین از زندانها در مصر آزاد شوند.
این استاد دانشگاههای مصر خاطرنشان کرد: در حال حاضر تدابیر امنیتی برای تأمین امنیت تمامی کلیساها اتخاذشده است اما این موضوع را باید در نظر داشت که شکافهای امنیتی در تمامی کشورهای دنیا وجود دارد. مشکل اینجا است که چگونه باید با تروریستی که با اراده خود و بر اساس عقاید ایدئولوژیک وارد میدان میشود، برخورد کرد.
علی ابوالخیر اظهار داشت: اقدامات فوقالعاده امنیتی و پیشگیرانهای در طنطا و دیگر مناطق انجامشده است، به هر حال شکاف امنیتی ایجادشده است و این اشتباهی است که باید حلوفصل شود اما دولت به طور صد در صد نمیتواند تروریسم را پایان دهد. شورای امنیت ملی مصر نیز درصدد اتخاذ اقداماتی برای جلوگیری از تکرار چنین عملیاتهای خونینی است.
وی درباره سفر اخیر عبدالفتاح السیسی رئیسجمهوری مصر به آمریکا نیز گفت: دیدار السیسی از آمریکا نخستین سفر رئیسجمهوری مصر به آمریکا از سال ۲۰۰۹ تاکنون محسوب میشود. این دیدار در حالی صورت گرفت که منطقه و مصر، شرایط دشواری را طی میکند.
این دیدار با دیدارهای قبلی رؤسای جمهوری مصر تفاوت اساسی داشت و آن اینکه در دیدارهای قبلی، مصر روابط مستحکمی با روسیه و چین نداشت اما روابط با این کشورها اکنون در سطح اقتصادی و نظامی بسیار خوب است. به همین دلیل است که مصر به نیابت از جهان با تروریسم مبارزه میکند.
نکته دیگر اینکه علیرغم روابط راهبردی میان دونالد ترامپ و عبدالفتاح السیسی میبینیم که دیدگاه مصر با دیدگاه آمریکا در موضوع سوریه و عراق و … متفاوت است. مصر در حال حاضر منابع وارداتی سلاح خود را متنوع کرده است و شامل کشورهایی همچون فرانسه، روسیه، آلمان و … است. دیدگاه مصری این بوده است که سفر عبدالفتاح السیسی به آمریکا موفقیتآمیز بوده است و علیرغم ملاحظات مصر نسبت به برخی رفتارها و سیاستهای آمریکایی- صهیونیستی مثبت بوده است.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک یافا درباره محورهای مهم دیدار ترامپ و السیسی نیز گفت: همکاری قاهره و واشنگتن در زمینه مبارزه با تروریسم، تهیه سلاحهای پیشرفته برای شناسایی تروریستها و همکاری برای حلوفصل قضیه فلسطین و برگزاری کنفرانس ۵ جانبه برای بررسی موضوع فلسطین با حضور مصر، آمریکا، روسیه، اردن و تشکیلات خودگردان فلسطین از جمله این محورها است.
وی در خصوص آینده روابط ایران و مصر به ویژه پس از اظهارات اخیر «احمد ابوزید» سخنگوی وزارت خارجه مصر درباره اهمیت ایران در منطقه گفت: نشانههایی درباره بهبود روابط قاهره و تهران وجود دارد که اتفاقنظر دو کشور درباره پروندههایی همچون عراق و سوریه از جمله آنها است اما نشانههای عملی در ازسرگیری روابط دو کشور وجود ندارد. البته عربستان سعودی نیز در این میان نقش منفی ایفا میکند اما من بر این باور هستم که ایران و مصر در آیندهای نزدیک روابط خود را از سر خواهند گرفت.
علی ابوالخیر درباره نقش منفی عربستان سعودی در مانع تراشی بر سر راه ازسرگیری روابط ایران و مصر اظهار داشت: من معتقدم عربستان سعودی در این زمینه موفق نخواهد شد چرا که مصر در دوره عبدالفتاح السیسی طی دو سال گذشته در تصمیمگیریهای سیاسی مستقل عمل کرده است، بهعنوان مثال مصر با تشکیل ناتو عربی مخالفت کرد و در جنگ یمن مشارکت نکرد و مواضع قاهره در قبال عراق، سوریه و لیبی مبتنی بر کمک به مبارزه با تروریسم است لذا همچنان بر این باور هستم که ازسرگیری روابط ایران و مصر نیازمند زمان است.
وی در خصوص محاکمه حسنی مبارک رئیسجمهوری مخلوع مصر و آزادی وی گفت: حسنی مبارک بعد از ۶ سال محاکمه به دلیل اینکه از تمامی اتهاماتی که متوجه وی بود مبرا شد، آزاد شد به ویژه اینکه اتهام وی مبنی بر کشتار معترضین در جریان انقلاب ۲۵ ژانویه رد شد و هیچ مدرکی درباره اینکه وی دستور کشتار معترضین را صادر کرده است وجود نداشت لذا وی در دادگاه بدوی و استیناف و تجدیدنظر سلب اتهام شد.
استاد دانشگاه دلتا نیل مصر افزود: پس از بازداشت مبارک، برخی خواهان محاکمه وی در دادگاه سیاسی و برخی خواهان محاکمه او در دادگاه جنایی بودند. در دادگاه سیاسی وی درباره همه تصمیمات سیاسی و اقتصادی در دوران حکومت ۳۰ ساله خود محاکمه میشد مثلاً دستور توزیع اراضی به تجار در سال ۲۰۰۰ و … محاکمه سیاسی یعنی اتهام فساد بدون شهود و اتهام به قتل بدون شهود.
بعد از انقلاب ۲۵ ژانویه ما خواهان محاکمه سیاسی بودیم و بالعکس انقلابیون به دنبال محاکمه وی در دادگاه جنایی بودند اما مردم پس از ناامنی و هرجومرج در کشور محاکمه سیاسی را فراموش کردند. هر زمان که وکلا دادخواست قضایی علیه حسنی مبارک ارائه کنند یعنی از دادستان کل بخواهند تحقیقات سیاسی درباره مبارک به عمل آورد، وی در دادگاه سیاسی نیز محاکمه خواهد شد.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک یافا گفت: به هر حال برخی از محاکمه مبارک در دادگاه جنایی و سلب اتهامات از وی ناراضی هستند اما اغلب مردم مصر در حال حاضر خواهان امنیت و ثبات در کشور هستند و از حسنی مبارک سخن نمیگویند. برای ملت مصر اکنون مهم این است که کشورشان همچون سوریه و لیبی نشود و امنیت در کشور برقرار باشد. آنچه که اهمیت دارد این است که سیطره سلفیها بر کشور پایانیافته است و از سوی دیگر دوران حکومت حسنی مبارک دیگر تکرار نخواهد شد. منبع: خبرگزاری مهر