اعتراض دانشجویان به آییننامه آموزشی درحال پیگیری است
اعتراض دانشجویان به آییننامه آموزشی درحال پیگیری است
وزیر علوم:
اعتراض دانشجویان به آییننامه آموزشی درحال پیگیری است
وزیر علوم از پیگیری اعتراض جمعی از دانشجویان دانشگاههای سراسر کشور به آییننامه آموزشی مقطع کارشناسی در وزارت علوم خبر داد.
جمعی از انجمنها، تشکلها و شوراهای صنفی 88 دانشگاه سراسر کشور، در نامهای خطاب به وزیر علوم، اعتراض خود را به آییننامه آموزشی مقطع کارشناسی به شماره 244759/2 تاریخ 24 اسفندماه 93 اعلام کردند.
لزوم افزایش سنوات تحصیلی
در قسمتی از نامه مذکور ضمن اشاره به ماده 15 آییننامه آموزشی مقطع کارشناسی آمده است: در ماده 15 مدت مجاز تحصیل دانشجویان در مقطع کاردانی به دو سال و در مقطع کارشناسی به چهار سال تغییریافته است. همچنین بر اساس این آییننامه دانشگاه در شرایط خاص اختیار دارد یک نیم سال برای مقطع کاردانی و دونیم سال برای مقطع کارشناسی به این زمان بیفزاید که دانشجوی مشمول آموزش رایگان باید برای نیمسالهای مازاد شهریه پرداخت نمایند.
با توجه به تجربیات گذشته، ارائه اختیار در این ماده به دانشگاه میتواند موجب برخورد سلیقهای با دانشجویان گردد و یا موجبات حذف دانشجویی را فراهم سازد.
بدینصورت که به برخی دانشجویان اجازه ادامه تحصیل پس از ترم هشتم را ندهند و آنها را از ادامه تحصیل محروم نمایند.
از سوی دیگر کاهش مدت مجاز تحصیل امکان تغییر رشته را بسیار محدود و ناممکن مینماید. با توجه به اینکه بر اساس تبصره 2 ماده 33 آییننامه نظاموظیفه در صورت نظر مثبت دانشگاه، امکان تحصیل تا 12 ترم وجود دارد، لذا پیشنهاد میگردد با حذف اختیار از دانشگاه بهمنظور جلوگیری از برخوردهای سلیقهای، مدت سنوات تحصیلی مجاز در مقطع کارشناسی به 12 نیمسال افزایشیافته و ذکر گردد کلیه دانشجویان درصورتیکه طی ده نیمسال که از حق تحصیل رایگان برخوردارند فارغالتحصیل نشوند، میبایست بابت نیمسالهای بعدی شهریه پرداخت نمایند.
همینطور برای مقطع کاردانی مدت تحصیل رایگان به 5 ترم افزایش یابد و درصورتیکه دانشجو در این مدت موفق به فارغالتحصیلی نشود، بتواند یکترم دیگر با پرداخت شهریه ادامه تحصیل دهد.
در ادامه نامه همچنین از عطف به ما سبق شدن آییننامههای جدید انتقاد شده و گفتهشده: دادن اختیار به دانشگاهها برای عطفبهماسبق شدن یا نشدن آییننامهها، اساساً امری اشتباه است که در این آییننامه رخداده و این امر نیز موجبات برخوردهای سلیقهای را فراهم خواهد ساخت. صحیح نیست دانشجویی که برای دوران تحصیل خود بر اساس آییننامه قبلی برنامهریزی نموده، اکنون در نیمه یا پایان تحصیل با آییننامه دیگری مواجه گردد که موجب تحمیل تغییر مسیر تحصیل و تغییر برنامههای وی و پرداخت شهریه تحمیلی گردد.
اگر وزارت علوم این امر را صراحتاً به دانشگاهها ابلاغ نکند و آن را به اختیار آنها بگذارد، ممکن است دانشگاهها بدین بهانه همچنان از ورودیهای پیشین شهریه دریافت کنند که در مواردی این امر اتفاق افتاده است؛ بنابراین لازم است درصورتیکه بر اساس آییننامه جدید از دانشجویان ورودیهای قبلی مبلغی تحت عنوان هزینه افزایش سنوات دریافت شده است، میبایست این مبالغ به دانشجویان عودت گردد.
در قسمت دیگر این نامه به ماده 12 آییننامه اشاره و ذکرشده که درصورتیکه سنوات مجاز تحصیلی دانشجو تمامشده باشد، در صورت حذف یا عدم کسب نمره قبولی برای انتخاب مجدد آن درس دانشجو موظف به پرداخت هزینه درس مربوطه است. این ماده از آییننامه شفاف نیست. اگر منظور ارائه هزینه تحصیل پس از سنوات مجاز است، این امر در ماده 15 بیانشده است و مطابق این ماده بابت تحصیل در نیمسالهای اضافی هزینه اخذ میگردد چه دانشجو در درسی نمره قبولی را کسب نکند و یا آن درس را حذف نماید و چه برای نخستین بار دروس را اخذ نماید.
لذا میبایست این ماده بهصورت شفاف بیان گردد.
ابهام در دریافت هزینه سنوات اضافی
مسئله دریافت هزینه سنوات اضافی در آییننامه جدید در مورد دانشجویانی که تغییر رشته دادهاند، دانشجویانی که مرخصی گرفتهاند و دانشجویانی که در دانشگاههای دیگر مهمان شدهاند دارای ابهام است. برای مثال دانشجویی یکترم از مرخصی تحصیلی استفاده نماید و این امر موجب عدم فارغالتحصیلی در سنوات مجاز و دریافت سنوات اضافی گردد. در این صورت بر اساس آییننامه جدید دانشجو بایستی هزینه سنوات اضافی را پرداخت نماید و این در حالی است که دانشجو از خدماتی استفاده ننموده است و هزینهای به دانشگاه تحمیل نکرده است. یا دانشجویی که در طول سنوات مجاز تحصیل در دانشگاهی دیگر مهمان شده باشد در آن دانشگاه هزینه میپردازد و درصورتیکه در سنوات مجاز فارغالتحصیل نشود میبایست هزینه نیمسالهای اضافه را پرداخت نماید و این در حالی است که این دانشجو یکترم کمتر از سنوات مجاز خود بهصورت رایگان بهرهمند گشته است.
لذا میبایست در این مورد ابهامات آییننامه برطرف شده و عنوان گردد دانشجو در هر شرایطی در تعداد نیمسال مشخصی حق تحصیل رایگان دارد.
عدم اجرای جایگزینی نمره قبولی با نمره مردودی در همه دانشگاهها
بر اساس آییننامه جدید درصورتیکه دانشجو در ابتدا موفق به کسب نمره قبولی در درسی نشود، درزمانی که آن درس را بگذراند نمره قبولی جایگزین نمرههای قبلی خواهد شد.
با توجه به اینکه تعمیم این مورد به ورودیهای گذشته در اختیار دانشگاهها گذاشتهشده است. این امر در برخی از دانشگاهها اجراشده و در برخی دیگر اجرا نمیشود که این موجب افزایش معدل برخی دانشجویان در برابر سایر دانشجویان شده است. با توجه به اهمیت معدل کارشناسی، همچنین تأثیر آن در کنکور ارشد و استخدام، خواهشمند است بهمنظور برقراری مساوات و عدالت در بازنگری آییننامه این مورد از اختیار دانشگاه خارجشده و برای همهی دانشجویان ورودیهای قبل اجرا گردد.
درنهایت امضاکنندگان این نامه درخواست شفافیت آییننامه و اصلاح ابهامات، افزایش سنوات تحصیلی کارشناسی به مدت 12 ترم و مدت تحصیل بهصورت رایگان به 10 ترم و حذف قید اختیار به دانشگاه برای ترم پنجم و ششم کارشناسی ارشد، عدم پرداخت شهریه بابت انتخاب مجدد دروسی که دانشجو موفق به کسب نمره قبولی در آنها نشده است، عدم ارائه اختیار به دانشگاه در مورد ارائه سنوات به دانشجویان، جایگزینی نمرات دروسی که دانشجویان موفق به گذراندن آن نشدهاند با نمره قبلی برای کلیه دانشجویان و عطف به ما سبق نشدن کلیهی مواردی که برای دانشجویان ایجاد مشکل مینماید رادارند.
منبع: ایسنا
بازدید: ۶۵