آمار بالای بیکاری، اعتیاد، طلاق و زندانی در گزارش وزیر کشور به مجلس
آمار بالای بیکاری، اعتیاد، طلاق و زندانی در گزارش وزیر کشور به مجلس
به گزارش خبرنگار روزنامه دنیای حقوق، در ابتدای جلسه علنی 17/3/95 مجلس شورای اسلامی عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور گزارشی از آسیبهای اجتماعی، چالشها و راهکارها به نمایندگان ارائه داد.
وی گفت: رهبری در شش ماهه گذشته سه بار در این خصوص شخصاً جلسه گذاشتهاند و هر بار سه ساعت موضوع را با همه ابعاد آن با حضور سران قوا و مسئولان حوزههای اجتماعی بررسی کرده و نهایتاً دستوراتی را صادر فرمودند.
رحمانیفضلی، نظام بودجهریزی را از دیگر بسترهای آسیبهای اجتماعی خواند و گفت: تخصیص بودجه در کشور ما مبتنی بر فعالیتها و جمعیت است که در نهایت منجر به ایجاد مراکزی مثل تهران است که ۵۲ درصد منابع را به خود جذب میکند و مناطقی مثل سیستان، ایلام و لرستان محروم هستند.
وزیر کشور، این عوامل را موجب حرکت جمعیت و مهاجرت به کلانشهرها خواند و گفت: افزایش حاشیهنشینیها و بزهکاریها از نتایج افزایش حاشیهنشینی است.
رحمانیفضلی ادامه داد: در کشور ما ۱۱ میلیون نفر حاشیهنشین وجود دارد که از این میزان سه میلیون نفر در اطراف شهرهای تهران، مشهد و اهواز زندگی میکنند.
وی تصریح کرد: ۲۷۰۰ محله حاشیهنشین در کشور وجود دارد که نیاز به مراقبت، کنترل و ارایه خدمات دارد.
وزیر کشور، آمار بیکاری در کشور را ۳.۵ میلیون نفر اعلام کرد و گفت: این آمار به صورت نرمال توزیع نشده و مناطقی وجود دارد که بیش از ۶۰ درصد بیکار داشته البته مناطقی که بیش از ۵۰ درصد بیکار دارند، خیلی زیاد هستند.
رحمانیفضلی، اعتیاد و مواد مخدر را از زیرساختهای آسیبهای اجتماعی خواند و گفت: آمار رسمی به صورت برآوردهای مبتنی بر شاخصهای سازمان ملل نشان میدهد که ۱.۵ نفر معتاد مواد مخدر در کشور وجود دارد که از مواد مخدر سنتی به مواد مخدر صنعتی رشد داشته است.
وی با بیان اینکه در ابعاد خانواده این ۱.۵ میلیون نفر به ۵.۵ میلیون نفر افزایش مییابد که نشان میدهد این ۵.۵ میلیون نفر درگیر معضل اعتیاد هستند، گفت: ۴۵ درصد زندانیان به صورت مستقیم و ۱۵ درصد به صورت غیرمستقیم به مواد مخدر مربوط میشود. وزیر کشور گفت: ۵۰ درصد طلاقها و ۴۶ درصد سرقتها به خاطر اعتیاد است. رحمانیفضلی ادامه داد: در سال ۹۴، ۵۶۰ تا ۵۷۰ تن مواد مخدر کشف شده است که نسبت به سال ۹۳، ۱۵ درصد افزایش اکتشاف داشتهایم. وی خاطرنشان کرد: در همسایگی کشور ما، کشوری است که حدود ۶ هزار تن مواد مخدر در سال تولید میکند. وزیر کشور، طلاق را از دیگر بسترهای آسیبهای اجتماعی خواند و گفت: ۲.۵ میلیون نفر زن سرپرست خانوار در کشور وجود دارد. وی ادامه داد: علیرغم کاهش طلاق در سال ۹۳ و ۹۴، در برخی مناطق تا ۳۶ درصد ازدواجها منجر به طلاق شده است؛ البته این ارقام در شهرهای بزرگ قابل توجه است. رحمانیفضلی در تشریح وضعیت زندانها گفت: ۶۰۰ هزار نفر در سال عازم زندانها میشوند که از این تعداد ۲۰۰ هزار نفر در زندانها میمانند. رحمانی فضلی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در جلسات بررسی آسیب های اجتماعی گفت: مقام معظم رهبری فرمودند ما ۲۰ سال در بررسی و پرداختن به آسب های اجتماعی عقب هستیم و باید این مساله ۲۰ سال قبل بررسی می شد. همه کسانی که مسئولیت داشتند در این حیطه مسئولند، همه قوا مسئول هستند، هیچ کس نمی تواند خود را مبرا بداند. این آسیب دیدگان اجتماعی به عنوان عائله مسئولان هستند که نباید با آنها به عنوان مجرم برخورد شود.
رحمانی فضلی اظهار داشت: در برنامه ششم توسعه نیز در محورهای کلان که توسط مقام معظم رهبری ارائه شد مقرر شد هر سال ۵ درصد در حوزه مواد مخدر توفیق حاصل شود.
آسیب های اجتماعی در برنامه ششم به طور مستقل دیده نشده است
رحمانی فضلی تصریح کرد: در رابطه با مسائلی همچون گشت ارشاد در حوزه آسیب های اجتماعی، ما به عنوان وزارت کشور مجری سیاست ها و الزامات دستگاه هایی همچون شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای امنیت هستیم. اما تلاش داریم تا هزینه های اجتماعی این برنامه ها را کاهش دهیم. وی ادمه داد: در سال ۹۳، ۲۳۰ هزار نفر در حوزه آسیب های اجتماعی مورد تذکر قرار گرفته اند و حتی به کلانتری ها هدایت شده اند؛ وقتی این عدد را در آمار خانواده ها ضرب می کنیم، عدد بالایی به دست می آید که باید ملاحظات آن را مدنظر داشته بایم. رحمانی فضلی در عین حال با بیان اینکه در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ در حوزه آسیب های اجتماعی شاهد کاهش بوده ایم، گفت: درسال ۹۴ با همکاری همه دستگاه ها موضوع قاچاق به ویژه قاچاق سوخت را ۴۵ درصد کاهش داده ایم، سال ۹۴ سال خوبی در حوزه مبارزه با آسیب های اجتماعی، سرقت، ناهنجاری ها، طلاق و مواد مخدر بوده است. وی خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری در جلسه اخیر به ما دستور داده اند که تا ۶ ماه دیگر یعنی آبان ماه باید مجددا باید در محضر ایشان حاضر شویم و گزارش عملکرد خودمان را بیاوریم؛ آقا گفتند که برای من گزارش اقدامات جاری خود را نیاورید، گزارش کارهای فوق العاده را بیاورید که ما نیز همین را از دستگاه ها خواسته ایم.