چگونه یک مال رامی توان وقف کرد

دسته: حقوق همگانی
بدون دیدگاه
شنبه - ۹ بهمن ۱۳۹۵


چگونه یک مال رامی توان وقف کرد

چگونه یک مال رامی توان وقف کرد

 

620790260

از نظر حقوقی، حبس عین و تسبیل منافع آن را وقف میگویند. منظور از حبس کردن عین مال، نگاه‏داشتن عین مال از نقلوانتقال و همچنین از تصرفاتی است که موجب تلف عین گردد؛ زیرا مقصود از وقف، انتفاع همیشگی موقوف علیهم از مال موقوفه است و بدینجهت هم آن را وقف گفته‏اند. تسبیل منافع یعنی صرف کردن منافع مال در جهتی که واقف تعیین کرده است.

اقسام وقف

وقف عام: وقفی است که مخصوص دسته و طبقه خاص نیست مانند وقف بر فقرا.

وقف خاص: وقفی است که مخصوص دسته‏ای خاص باشد مانند وقف بر اولاد شخص.

شرایط مال موقوف و اقسام آن

مورد وقف یا عین موقوفه باید دارای چهار شرط باشد

عین باشد، نه دین یا منفعت

موقوفه باید عین مال باشد؛ خواه منقول یا غیرمنقول؛ چه مفروز باشد، چه مشاع

برای عین در قانون مدنی اقسام گوناگون وجود دارد:

1) عین معین: مالی است که در عالم خارج، جدای از سایر اموال، مشخص و قابل اشاره باشد؛ مانند زمین. عین معین که گاهی عین شخصی و خارجی نیز نامیده می‏شود، ممکن است مفروز یا مشاع باشد. مفروز، عین معینی است که تمام آن متعلق به یک نفر باشد و مشاع، مالی است که چند نفر در شریک باشند و سهام شرکا را در عالم خارج نتوان تمییز داد. در مال مشاع، هر یک از اجزای عین موضوع حق تمام شرکا قرارگرفته است و هیچ‌یک از مالکان نمی‏تواند ادعا کند که جزء معین فقط به او تعلق دارد.

2) در حکم عین معین: هرگاه موضوع تعهد، مقدار معینی از مالی باشد که اجزای آن از هر حیث با هم برابر است، به‌اصطلاح قانون مدنی، آن موضوع در حکم عین خارجی است. وقف مالی جایز است که با بقای عین بتوان از آن منتفع شد؛ اعم از این‌که منقول باشد یا غیرمنقول؛ مشاع باشد یا مفروز.

بقای عین ممکن باشد تا بتوان از آن انتفاع برد

مورد حق انتفاع باید مالی باشد که استفاده از آن با بقای عین ممکن باشد. منظور از باقی ماندن عین با استیفای منافع، آن نیست که مال قابل استهلاک نباشد؛ مانند زمین، بلکه منظور آن است که با اولین استفاده معدوم نگردد و استفاده از آن منوط به مصرف کردن عین آن نباشد. وقف منفعت باطل است؛ زیرا منفعت قابل بقا نیست و استفاده از آن، نابود کردن آن است. هم‌چنین وقف دین صحیح نیست؛ زیرا مال موقوف باید در خارج وجود داشته باشد تا به سبب عقد وقف، اصل آن مال حبس گردد و منفعتش آزاد گذارده شود.

ملک واقف باشد، نه ملک دیگری, صحیح نبودن وقف در صورت عدم اجازه‏ مالک، قطعی است؛ بنابراین وقف فضولی جایز خواهد بود و تنفیذ آن منوط به اجازه‏ مالک است.

به قبض دادن آن ممکن باشد، وقف عین مرهونه و چیزی که تسلیم او امکان ندارد، مانند پرنده در هوا و ماهی در آب، اگرچه مالک آن باشد و وقف حیوان گمشده صحیح نیست. مالی که قبض و اقباض آن ممکن نیست، وقف آن باطل است. مثل کسی که خانه‏ای را برای مدت دو سال اجاره کرده باشد و مستأجر بخواهد منافع دوساله را که ملک اوست، وقف کند. منبع: تبیان


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۴۴
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *