وقتی مادران برای کودک خود تریاک تجویز می کنند!

دسته: جامعه شناسی جنابی , مطالب برگزیده
بدون دیدگاه
دوشنبه - ۱۶ اسفند ۱۳۹۵


وقتی مادران برای کودک خود تریاک تجویز می کنند!

تجاوز در کودکی، ماحصل نئشگی مادر معتاد

وقتی مادران برای کودک خود تریاک تجویز می کنند!

 

 

بارها از سوی مردان غریبهای که مادرم با آنها پای بساط نئشگی مینشست، مورد اذیت و آزار قرار گرفتم و هرگز نمیتوانستم معترض باشم.

والدین همواره به‌عنوان اسطوره‌های فرزندان خود به شمار می‌روند. تحقیقات بیان‌گر این است که در مبحث ابتلای افراد به اعتیاد و روند شروع و ادامه این معضل خانمان‌سوز، والدین تأثیر بسزا و غیرقابل‌انکاری دارند.

مادرانی که برای بیقراری کودک خود، تریاک تجویز میکنند

«مادر» واژه‌ای پر احساس است که بار عاطفی بالایی را در خود جای داده است. همین‌که این واژه شوق‌آفرین بر زبان جاری می‌شود، صحبت از لالایی و شب‌بیداری این فرشتگان زمینی در ذهن نقش می‌بندد.

کمتر مادری پیدا می‌شود که وظیفه مادری را فدای خودخواهی و امیال شخصی خود کند؛ اما افیون بی‌رحم اعتیاد، نه مادر می‌شناسد و نه رحمی به عواطف و احساسات مادرانه می‌کند. همین‌که دستت به ابزار اعتیاد می‌رسد و طعم نئشگی زیر دندانت می‌رود، نمی‌توانی درد خماری را طاقت بیاوری.

برای رهایی از این درد، حاضر می‌شوی حتی فرزند جگرگوشه‌ات را قربانی تأمین موادمخدر خود کنی و بر تمام احساسات و تعهدات مادرانه خویش، پشت پا بزنی.

مژگان زن ۲۰ ساله‌ای که اعتیادش را از «مادر» هدیه گرفت و به دلیل مصرف مواد مخدر شبیه زنهای سن و سال‌دار به نظر می‌رسد، با این حال خود را قربانی اعتیاد مادرش نمی‌داند.

پروین مادر مژگان، گریه‌های کودکانه او را با مقداری تریاک آرام می‌کرده و دوران خردسالی فرزندش را با موادمخدر پیوندی محکم و نابودگرانه زده است.

او که در حال حاضر دوران سالمندی را پشت سر می‌گذارد، هم از مصرف‌کنندگان و هم از فروشندگان موادمخدر در محله شوش به‌حساب می‌آید و اغلب مشتریانش را نوجوانان و جوانان تشکیل می‌دهند.

تجاوز در کودکی، ماحصل نئشگی مادر معتاد

مژگان از روزهای پرتلاطم کودکی‌اش این‌طور می‌گوید: قبل از ۳ سالگی پدرم را در یک حادثه رانندگی از دست دادم. از وقتی یادم می‌آید مادرم معتاد بوده و من و برادرم را، خود او به این افیون مهلک آلوده ساخت.

دوران کودکی که به قول مادرم، برای بدخوابی و گریه‌های کودکانه من، تریاک تجویز می‌کرد و پس از آن، به دلیل اینکه معتاد شده بودم، از مصرف دیگر موادمخدر نیز ابایی نداشتم.

فقط ۸ سالم بود که برای نخستین بار هروئین مصرف کردم و اکنون که ۱۲ سال از آن روزها می‌گذرد، هنوز نتوانسته‌ام حتی چند ساعت بدون آن سر کنم.

مژگان می‌گوید: وقتی فقط یک دختربچه ۱۳-۱۲ ساله بودم، مادرم، دوستان زن و حتی مردان غریبه را به‌عنوان دوست به خانه می‌آورد و با آنها پای بساط نئشگی می‌نشست. بارها از سوی همین مردان و پسران غریبه مورد اذیت و آزار واقع شدم و برای مادرم هم اهمیتی نداشت که فراهم شدن خرج اعتیادش، به قیمت نابودی کودکی و نوجوانی من تمام می‌شود.

فرزندان، کانال درآمد والدین متخلف

بروز ناهنجاری و گرایش به امور خلاف، در فرزندانی که والدین متخلف دارند، امری بدیهی است.

بهناز عطاری روان‌شناس و مشاور خانواده معتقد است: فرزندانی که والدین معتاد دارند، بیشتر در معرض آلوده شدن قرار دارند و درصد احتمال گرایش آنها به مواد مخدر، بالاتر از سایرین است.

این روان‌شناس افزود: اگر در خانواده‌ای یکی از اعضا، گرفتار مصرف مواد باشد، بروز این ناهنجاری در فرزندان، یک امری عادی و پیش‌بینی شده به شمار می‌رود.

عطاری در خصوص رفتارهای پرخطر والدین معتاد، اظهار کرد: در صورت درمان نشدن بیماری اعتیاد در این‌گونه افراد، گاهی پیش می‌آید که از فروش فرزندان خود و یا ایجاد کانالی برای دلالی و تأمین مواد مخدر، هیچ واهمه‌ای ندارند.

آسیبهای جسمی که اغلب به‌صورت سوزاندن قسمتی از بدن فرزندانی که والدین معتاد دارند و هم‌چنین مشکلات روحی و روانی که گرفتار آن هستند، تنها گوشه‌ای از عوارض اعتیاد والدین آنها به‌حساب می‌آید. در مواردی شبیه مژگان، این فرد همچون سایر موارد، قربانی اعتیاد مادر شده و علاوه بر آسیبهای روحی و جسمی، درگیر مصرف مواد مخدر نیز شده است.

دیداری از جنس شیشه و هروئین

مژگان که در حال حاضر، جوانی ۲۰ ساله است، هم‌زمان به دو مخدر «شیشه» و «هروئین» اعتیاد دارد؛ چند سالی می‌شود که جدا از مادرش، یک اتاق اجاره کرده و به همراه یک همخانه آقا باهم زندگی می‌کنند و روزانه مبلغ ۱۵ هزار تومان بابت اجاره به شخصی که خانه را از وی اجاره کرده‌اند، می‌پردازند.

صاحب‌خانه‌ای که مژگان، در یکی از دهها اتاق آن ساکن شده، از فروشندگان مواد مخدر است و به قول اهالی خانه، اگر بگوییم همه ساکنان خانه معتادند، اغراق نکرده‌ایم.

در شرایط فعلی، خانه مژگان، پاتوق فروشندگان و مصرف‌کنندگان مواد مخدر است و او در ازای در اختیار قرار دادن محل زندگی خود، هزینه‌ای برای تأمین مواد خویش پرداخت نمی‌کند؛ با وجود استقلال ظاهری زندگی مژگان، مادرش هر روز، به بهانه‌های مختلف به او سر می‌زند و دیدار آلوده آنها به دمهای گاه‌وبیگاه پایپ و شیشه و هروئین و فویل ختم می‌شود؛ دیدارهایی که دیگر بوی مادری نمی‌دهند و در آنها خبری از مهر و محبت مادر و فرزندی نیست.

نهادهای حمایتی، کجای سرنوشت کودکان در معرض آسیب ایستادهاند؟

در جریان زندگی کودکان در معرض انواع آسیبهای، نهادهای حمایتی، از جایگاه ویژه‌ای برخوردار هستند. مداخله به هنگام و مسؤولیت‌پذیری صحیح ارگانهایی چون بهزیستی می‌تواند سرنوشت خوبی را برای کودکان و نوجوانانی که در شرایط کودکی مژگان زندگی می‌کنند، رقم بزند.

عطاری در این‌باره گفت: وقتی کودکی در خانواده‌ای موجه و سالم زندگی نکند، افراد و نهادهای مسؤول و فعال باید نقش سازنده خود را ایفا کنند. در مرحله نخست باید والدین متخلف را مورد مشاوره قرار داد و در گام بعدی آگاهی بخشی، نسبت به آینده نامعلوم فرزندی که در بستر ناامن خانواده معتاد زندگی می‌کند، می‌تواند در بازگشت امنیت خانواده، مؤثر واقع شود.

وی در ادامه افزود: درصورتی‌که اقدامات اولیه مذکور، جوابگوی حل معضل زندگی کودکان دارای والدین معتاد نباشد، مداخله نهادی همچون بهزیستی و انتقال کودک به این قبیل مراکز، می‌تواند تا حد چشم‌گیری، در کاهش آسیبها تأثیرگذار باشد.

این مشاور خانواده گفت: در موضوع مهمی چون اعتیاد والدین، گاهی تنها راه باقی‌مانده، جدایی کودک از آنها است که درنهایت، جدایی او از محیط ناامن زندگی و رفتارهای پرخطر پدر و مادر، آسیب کمتری را متوجه او می‌سازد. عطاری در پایان تأکید کرد: هم‌اکنون کودکان بسیاری در شرایط مشابه کودکی و نوجوانی مژگان به‌سر می‌برند؛ اگر نظارت بیشتری از سوی نهادهای حمایتی بر شرایط زندگی کودکان در معرض آسیب حاکم شود، قطعاً از تعداد قربانیانی که آینده تاریکی مشابه زندگی فعلی مژگان و امثال وی دارند، کاسته خواهد شد. منبع: باشگاه خبرنگاران جوان


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۹۵
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *