وجود 10 هزار سالمند مجهول‌الهویه در کشور / جای خالی «خانه سالمندان دولتی»

دسته: حقوق و اجتماع
بدون دیدگاه
دوشنبه - ۱۸ بهمن ۱۳۹۵


وجود 10 هزار سالمند مجهول‌الهویه در کشور / جای خالی «خانه سالمندان دولتی»

معاون امور توان‌بخشی سازمان بهزیستی مطرح کرد:

وجود 10 هزار سالمند مجهول‌الهویه در کشور

جای خالی «خانه سالمندان دولتی»

پیر - سالمند

 معاون امور توان‌بخشی سازمان بهزیستی کشور با ارائه آماری در خصوص درصد سالمندان در کشور گفت: در حال حاضر تنها ۸.۵ درصد از افراد جامعه را سالمندان تشکیل می‌دهند که این رقم تا سال ۲۰۵۰ به ۲۵ درصد خواهید رسید.

حسین نحوی نژاد، ضمن تمجید از سبک زندگی روحانیان و ورزشکاران، گفت: قطعاً می‌توان سن سالمندی را به تأخیر انداخت؛ برای مثال روحانیان و ورزشکاران با سبک زندگی صحیح خود دیرتر به سالمندی می‌رسند که می‌توان از همین الگو برای توانمندسازی سالمندان بهره برد.

وی با ابراز تأسف از کم‌توجهی برخی از خانواده‌ها نسبت به سالمندان، گفت: متأسفانه امروز حدود ۱۰ هزار سالمند مجهول‌الهویه در کشور وجود دارد که عمدتاً از سوی خانواده‌های خود طردشده‌اند و مسؤولیت نگهداری آنها به بر عهده نهادهای حاکمیتی افتاده است. معاون امور توان‌بخشی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به زنانه شدن سالمندی، گفت: این‌یک پدیده‌ای است که باید موردتوجه قرار گیرد و در آینده تعداد زنان سالمند نسبت به مردان افزایش می‌یابد. نحوی نژاد هم‌چنین به آمار زنان سالمند تحت پوشش بهزیستی اشاره کرد و گفت: ۴۵ درصد از زنان سرپرست خانوار تحت پوشش این سازمان، سالمند هستند. وی در ادامه گفت: در حال حاضر هیچ خانه سالمندان دولتی نداریم و همه آسایشگاههای سالمندان کشور مربوط به بخش خصوصی و خیریه‌ها است؛ این درحالیست که در نظر داریم تا همین ظرفیت فعلی خانه‌های سالمندان را نیز کاهش دهیم.

معاون امور توان‌بخشی سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: اگر ظرفیت خانه سالمندان را به همین منوال افزایش دهیم، درخواست مردم برای فرستادن سالمندان خود به آسایشگاه نیز زیاد می‌شود؛ این در حالیست که بجای نگهداری سالمندان در خانه سالمندان، ظرفیت مراکز روزانه نگهداری سالمندان را افزایش و طرحهای مراقبت در خانه از سالمندان را اجرا می‌کنیم.

نحوی نژاد هم‌چنین به محل سکونت مردان سالمند اشاره کرد و گفت: بالغ‌بر ۷۳ درصد از مردان در خانه‌های ملکی زندگی می‌کنند که درصد زنان برای زندگی در این محلها نسبت به مردان کمتر است. ضمن این‌که میزان باسوادی در بین مردان سالمند بیشتر از زنان و حدود ۲.۸ برابر زنان سالمند است. وی افزود: هم‌چنین ۵۰ درصد خانه‌های سالمندان قدیمی و فرسوده بوده و برای بازسازی و نوسازی نیاز به وامهای کم‌بهره و بلاعوض دارند؛ این نوسازیها حداقل به یک هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. هم‌اکنون جمعیت سالمندان در کشور بالغ‌بر ۶.۵ میلیون نفر می‌شود و خانه‌های سالمندان در سراسر کشور ظرفیت پذیرش ۱۵ هزار سالمند را دارند؛ بنابراین بدیهی است که تعداد خانه سالمندان در کشور کم است.

معاون امور توان‌بخشی سازمان بهزیستی کشور افزود: می‌خواهیم کاری کنیم که فقط سالمندانی که بیماری شدید دارند یا کسی را برای مراقبت ندارند یا تحت شرایط خاص اجازه زندگی نزد خانواده خود را پیدا نمی‌کنند، در خانه سالمندان بمانند و بقیه سالمندان را به‌تدریج به سمت مراقبت در منزل یا مراقبت موقت در مراکز ببریم.

نحوی نژاد افزود: هم‌اکنون مراقبتهای موقت برای سالمندان برای دو گروه از بیماران یعنی مبتلایان به اوتیسم و آلزایمر اجرایی شده و این دسته از بیماران فقط به‌طور مثال هنگامی‌که خانواده می‌خواهد به یک سفر یک‌ماهه برود یا خسته شده‌اند، در آسایشگاهها مراقبت می‌شوند و بعد از مدت خاص و به‌طور مثال بهبود یافتن زخم بستر و اختلال رفتاری بیمار، دوباره نزد خانواده بازگردانده می‌شوند.

معاون امور توان‌بخشی سازمان بهزیستی کشور گفت: در حال حاضر هیچ سالمند پشت نوبت برای ورود به آسایشگاههای کشور نداریم؛ هرچند امکان دارد فقط در آسایشگاه کهریزک تهران به علت رایگان بودن آن، درخواستها زیاد باشد، اما در برخی آسایشگاههای خصوصی حتی تخت خالی هم داریم. هم‌اکنون برای اجرای طرحهای مراقبتهای در منزل، ۱۰ هزار مراقب خانگی و پنج هزار مراقب برای ویزیت در منزل فعالیت دارند.

وی در خصوص شهریه آسایشگاهها نیز گفت: شهریه آسایشگاههای خصوصی ۹۰۰ تا ۹۵۰ هزار تومان در ماه است که ۵۰۰ هزار تومان آن از سوی سازمان بهزیستی به‌صورت یارانه پرداخت می‌شود.

معاون امور توان‌بخشی سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: بخشی از سالمندان مبتلابه آلزایمر در خانه‌های سالمندان نگهداری می‌شوند و هرچند آمار دقیقی از آنها در دست نیست، اما طبق آمار مراکز مختلف برآورد می‌شود حدود ۳۰ درصد از سالمندان در خانه‌های سالمندان دچار آلزایمر و فراموشی از نوع متوسط به بالا هستند؛ چون آلزایمر در ابتدا ممکن است تا زمانی که به اختلالات رفتاری، عدم کنترل در فرد و مسایلی ازاین‌دست برسد، در حد یک فراموشی مختصر بوده و خفیف باشد. به گفته وی، هم‌اکنون ۲۳۰ خانه سالمندان در کشور فعالیت دارند که تعدادی از آنها به‌طور اختصاصی به اقلیتهای مذهبی تعلق دارد؛ یک خانه سالمندان روسی ارتدوکس، یک خانه سالمندان ارمنی، دوخانه سالمندان کاتولیک، یک‌ خانه سالمندان یهود و یک ‌خانه سالمندان زرتشتی از جمله خانه‌های سالمندان مخصوص اقلیتهای مذهبی است؛ به‌طورکلی نیز ۱۸ هزار سالمند در مراکز شبانه‌روزی سالمندان، نگهداری می‌شوند. وی هم‌چنین یادآور شد: ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار سالمند تحت حمایتهای بهزیستی قرار دارند که یک‌صد هزار نفر آنان در مراکز شبانه‌روزی و روزانه سالمندان نگهداری می‌شوند؛ هم‌چنین جمعیت سالمندان بالای ۶۰ سال در کشور ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر، سالمندان بالای ۶۵ سال بیش از چهار میلیون نفر و سالمندان بالای ۷۵ سال بیش از دو میلیون نفر است که در برنامه‌های بهزیستی، افراد بالای ۶۰ سال، سالمند محسوب می‌شوند. منبع: ایسنا


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۳۳
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *