عواقب همه‌پرسی ترکیه

دسته: حقوق در سایر جوامع
بدون دیدگاه
شنبه - ۹ اردیبهشت ۱۳۹۶


عواقب همه‌پرسی ترکیه

عواقب همه‌پرسی ترکیه


همه‌پرسی که تعیین‌کننده سرنوشت مردم ترکیه و تغییر نظام پارلمانی به ریاست جمهوری و در نهایت واگذاری قدرت به اردوغان است، با پیروزی لرزان رأی «آری» به پایان رسید. این همه‌پرسی با پیروزی شکننده اردوغان همراه بود و تنها حدود ۵۱ درصد از شرکت‌کنندگان به آن رأی مثبت دادند. از همین روی، پیروزی شکننده اردوغان در همه‌پرسی اخیر و رأی ۵۱ درصدی به افزایش صلاحیتها و اختیارات رئیس‌جمهوری این کشور، موجبات نگران زیادی را نسبت به سیاستهای آینده آنکارا در قبال کشورهای منطقه فراهم آورده است.
اردوغان طی سالهای گذشته این واقعیت را به اثبات رسانده که از جمله حامیان سرسخت گروههای تروریستی ـ تکفیری به ویژه در سوریه است. در همین رابطه گفتگویی را با علی ابوالخیر استاد دانشگاه دلتا النیل و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک یافا در مصر انجام دادیم که مشروح آن از نظر می‌گذرد:
علی ابوالخیر درباره نتایج همه‌پرسی در ترکیه و پیامدهای آن به ویژه آینده. روابط قاهره- آنکارا اظهار داشت: نتایج همه‌پرسی ترکیه، این کشور را به دیکتاتوری سوق خواهد داد، رجب طیب اردوغان به اختیارات گسترده‌ای دست پیدا می‌کند که از طریق آنها می‌تواند بازداشتهای بدون اتهام و محاکمه شهروندان ترکیه را افزایش دهد.
وی افزود: از دیگر نتایج همه‌پرسی ترکیه می‌توان گفت که این امر به صورت نهایی مانع از پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا خواهد شد، موضوعی که تمامی دولتهای ترکیه برای دستیابی به آن تلاش کرده‌اند. در واقع باید گفت که نتایج این همه‌پرسی، روابط ترکیه با اروپا را تخریب خواهد کرد زیرا اختیارات رئیس‌جمهوری ترکیه حق کمک به گروههای افراطی در کشورهای اروپایی را اعطا می‌کند و به اتباع ترکیه در اروپا به ویژه در آلمان با نگاه منفی نگریسته می‌شود.
علی ابوالخیر درباره تأثیر همه‌پرسی ترکیه بر روابط قاهره- آنکارا نیز گفت: روابط مصر و ترکیه تحت نگاه و دیدگاههای عثمانی اردوغان قرار دارد. اصلاحات قانون اساسی ترکیه در واقع، نظام حکومتی در این کشور را به سمت دیکتاتوری پیش می‌برد تا ریاستی، زیرا در آن تنها یک نفر تصمیم می‌گیرد و دستگاهها و نهادهای دیگر حق هیچ اعتراضی به تصمیمهای گرفته‌شده توسط رئیس‌جمهور، ندارند.
وی افزود: اردوغان خواهان دخالت در امور داخلی مصر و میزبان اعضای اخوان المسلمین است که از مصر فرار کرده‌اند. اردوغان در راستای سیاستهای مداخله‌جویانه خود، رسانه‌های ضد نظام مصر راه‌اندازی کرده است. نتایج همه‌پرسی اخیر زمینه را برای تشدید تنش میان آنکارا و قاهره فراهم می‌کند زیرا با شرایطی که پس از تغییرات در قانون اساسی ترکیه ایجاد می‌شود، اردوغان قدرت مطلق را از آن خود می‌کند و مانع از هرگونه طرح آرا از سوی مخالفان سیاستهای خود خواهد شد.
استاد دانشگاه دلتا النیل خاطرنشان کرد: ترکیه به حمایتهای خود از گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق ادامه خواهد داد و این برخلاف دیدگاههای مصر است، با توجه به این موارد، روابط مصر و ترکیه در دوره حکومت اردوغان به روال قبل (تنش آلود) ادامه پیدا خواهد کرد.
ابوالخیر درباره آینده منطقه نیز گفت: من معتقدم در سایه قدرت گرفتن بیشتر اردوغان، منطقه شاهد تنشهای بیشتر سیاسی و نظامی خواهد شد، با نگاهی به رفتار دولت ترکیه به خوبی می‌توان این موضوع را دریافت، سلطه آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه افزایش پیدا خواهد کرد زیرا اردوغان در حال حاضر رابطه نزدیکی با آمریکا دارد و استقبال آنکارا از حملات اخیر واشنگتن به پایگاه هوایی «الشعیرات» در سوریه مؤید این مطلب است. منبع: مهر

نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۱۸
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *