تحول علوم انسانی نیازمند تألیف چند هزار کتاب درسی دانشگاهی است

دسته: دانشجوی حقوق
بدون دیدگاه
دوشنبه - ۱ شهریور ۱۳۹۵


تحول علوم انسانی نیازمند تألیف چند هزار کتاب درسی دانشگاهی است

تحول علوم انسانی نیازمند تألیف چند هزار کتاب درسی دانشگاهی است

مراسم رونمایی از نخستین جلد کتاب «اصول و مبانی روابط بین‌الملل» اثر دکتر سید جلال دهقانی فیروزآبادی، در محل سازمان سمت برگزار شد.

حداد عادل با اشاره به گذشت حدود 40 سال از انقلاب اسلامی، مقطع فعلی را مقطع بلوغ شخصیتی انقلاب توصیف کرد و گفت: تحول علوم انسانی در دهه نخست انقلاب میسر نبود و باید نیروها آماده و استادانی تربیت می‌شدند و مسائل شناخته می‌شد تا بتوان ورودی جدی به این موضوع داشت و امروز شاهد هستیم که تا چه حد فرصت فراهم‌شده که عمقی‌تر بیندیشیم.

حداد عادل تحول علوم انسانی را یکی از کارهای ضروری در انقلاب اسلامی دانست و بیان کرد: برای من مثل روز روشن است که ما نمی‌توانیم قصد رسیدن به تمدن اسلامی کنیم بدون این‌که فرهنگی مستقل داشته باشیم که نرم‌افزار تمدن اسلامی است و دستیابی به فرهنگ اسلامی نیز بدون داشتن علوم انسانی اسلامی ممکن نیست.

رئیس شورای تحول علوم انسانی ادامه داد: این مطلب بدیهی منطقی است که شما نمی‌توانید علوم انسانی را به نحو تجربی محض از تمدن دیگری که چند صدسال است از آسمان و وحی اعراض کرده اقتباس و به دانشگاهها وارد کنید و کشور را به دست مدیرانی که دراین دانشگاهها تربیت می‌شوند بسپارید و بعد به این خیال باشید که می‌خواهید به تمدن اسلامی برسید.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به گامهایی که پیش‌ازاین نیز در مسیر تحول علوم انسانی برداشته‌شده، گفت: مقام معظم رهبری در سال 88 خواهان تقویت و اهتمام بیشتری دراین موضوع شدند و متعاقب آن بود که آیین‌نامه شورای تحول و ارتقای علوم انسانی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید و این شورا کار خود را آغاز کرد. حداد عادل با اشاره به برخی آمار و ارقام مربوط به شورای تحول از عضویت 20 شخصیت حقیقی و حقوقی، برگزاری 129 جلسه شورا، فعالیت بیش از 350 نفر از استادان دانشگاه و حوزه در 15 کارگروه دانشگاهی و یک کارگروه مربوط به تحول علوم انسانی دبیرستان و برگزاری بیش از 2 هزار جلسه کارگروههای مختلف اصلی و فرعی یادکرد.

وی با اشاره به چهار خوشه اقدامات تعیین‌شده برای شورای تحول تحت عنوان محتوا و مفاهیم، استادان، دانشجویان و پایان‌نامه‌ها و مجلات، گفت: فعالیتهای ما در سالهای گذشته بیشتر متوجه بخش نخست، یعنی برنامه‌ریزی آموزشی و درسی، تدوین سرفصلها و حرکت به سمت تدوین کتاب بوده است و ماحصل آن تصویب نزدیک به 50 برنامه آموزشی و درسی جدید بوده است.

رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی با اشاره به وجود 15 کارگروه مربوط به رشته‌های دانشگاهی که هرکدام در سه مقطع کارشناسی ارشد و دکتری اقدام به برنامه‌ریزی خواهند کرد، گفت: اگر ما برای هر کارگروه، با توجه به گرایشهای آنها، در هر مقطع به‌طور متوسط پنج بخش یا برنامه در نظر بگیریم، می‌توان گفت که به‌طور تقریبی 250 برنامه و بسته آموزشی بایستی تدوین شود. حداد عادل با اشاره به حجم کتابهای موردنیاز برای این تعداد از برنامه‌های درسی، گفت: اگر فرض کنیم هر برنامه اقتضاء 10 کتاب درسی جدید را داشته باشد، به شکل حداقلی نیازمند نگارش 2500 کتاب جدید خواهیم بود و براین اساس سخن گزافی نخواهد بود که بگوییم تحول علوم انسانی مقتضی تدوین چند هزار کتاب درسی دانشگاهی در رشته‌های مختلف است.

وی به‌منظور یادآوری اهمیت این موضوع از تشکیل معاونت تألیف در دبیرخانه شورای تحول یادکرد و با اشاره به آیین‌نامه‌های تدوین‌شده در شورای تحول در موضوع تدوین کتاب، گفت: به این منظور که سرفصلهای تعیین‌شده به نحو صحیحی در کتابها گنجانده شود مقررشده که یک کارگروه سه نفره متشکل از نماینده کارگروه مربوطه، نماینده دبیرخانه شورای تحول و نماینده سازمان سمت بر سیر تألیف و بررسی هر کتاب نظارت کنند.

حداد عادل بابیان این مطلب که برخی نمی‌دانند تحول علوم انسانی به چه معناست، اظهار کرد: کسانی مرتباً به ما می‌گویند پس از گذشت چند سال از تشکیل شورای تحول شما چه‌کاری انجام داده‌اید و درحالی‌که گاه بر سر موضوع یک درس چندین جلسه بحث صورت می‌گیرد، نمی‌توان یک کار علمی اساسی دوران‌ساز را همچون تدوین و چاپ روزنامه در نظر آورد که صبح چاپ و منتشر می‌شود و فردای آن به فراموشی سپرده‌شده است. رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی با اشاره به توافق صورت گرفته با سازمان سمت، از کتاب اصول و مبانی روابط بین‌الملل اثر دکتر دهقانی فیروزآبادی به‌عنوان اولین ثمره درختی یادکرد که باید آن را یاری و آبیاری کرد تا پس‌ازآن سالها از میوه‌های آن برخوردار شد.

حداد عادل با اشاره به روندی که پیش‌ازاین وجود داشته و متفکران و محققان و مترجمان خود اقدام به نگارش و تألیف و ترجمه کتاب می‌کرده و سازمان سمت نیز با نظارت فنی و محتوایی آن را به چاپ می‌رسانده است، افزود: در همان روزی که سازمان سمت تأسیس شد باید لشکر و مرکزی باانضباط و با سازوکاری مشخص پشت سر این سازمان فراهم می‌آمد تا محتوا و کتاب برای انتشار تهیه کند و این اتفاقی است که هرچند با تأخیر امروز افتاده است و لشکری از اساتید فراهم آمده که می‌توانند محتوا برای سازمان سمت تهیه کنند. وی با اشاره به حضور صاحب‌نظران از سازمان سمت در همه کارگروههای شورای تحول به‌منظور هماهنگی بیشتر ضوابط و طرح مسائل در ضمن بررسیهای اولیه و تسهیل مسیر تدوین و تألیف کتابها، گفت: با آغاز ثمر دهی کارهای انجام‌شده در سالهای گذشته و رسیدن به مرحله تألیف کتاب یک‌چشم انداز گسترده و نوینی برای سازمان سمت پدید آمده است که امیدواریم با همفکری، همدلی، همراهی و همکاری امر تألیف کتابهای علوم انسانی که یکی از ارکان اصلی تحول است به نتیجه مطلوب برسد.

منبع: مهر


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۵۵
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *