چه کسانی، چقدر ارث می‌برند

دسته: حقوق همگانی
بدون دیدگاه
سه شنبه - ۲۰ مهر ۱۳۹۵


چه کسانی، چقدر ارث می‌برند

چه کسانی، چقدر ارث میبرند

هرکسی در زمان حیات، بر اموال خود تسلط دارد و هر کاری که بخواهد با اموالش می‌کند به‌شرط اینکه عاقل و رشید باشد.

اسلام از طریق وضع وصیت و قانونی کردن آن، به شخص اختیار داده تا در بخشی از اموال خود پس از مرگ تصرف کند. بعد از مرگ، باید خرج کفن‌ودفن متوفی را از اموالش پرداخت کنند. بعد، دیونی که به اعیان اموالش تعلق‌گرفته و سپس دیون و واجبات مالی پرداخت بشود و پس‌ازآن، زمان محاسبه و وصیت می‌رسد. هیچ‌کس نمی‌تواند در وصیتش بیاورد که ورثه‌ای را کلاً از ارث محروم کند زیرا طبق قانون نمی‌توان کسی را از ارث محروم کرد. شخص برای محروم کردن فرزند یا شوهر یا زن از ارث در زمان حیات می‌تواند اموالش را به نام دیگری کند. می‌توان برای جنینی که در شکم مادر است هم وصیت کرد به‌شرط اینکه جنین زنده به دنیا بیاید. اگر کسی در زمان حیاتش وصیت کند، مثلاً جد پدری باوجوداینکه پدر فرزند در قید حیات است. سرپرستی فرزند را به عهده بگیرد این درست نیست زیرا پدر فرزند در قید حیات است. حتی اگر پدر فرزند هم بمیرد بازهم آن وصیت اثر ندارد مگر اینکه پدر فرزند وصی را تعیین کند.

ارث

ارث در اصطلاح عبارت است از انتقال قهری حقوق و دارایی متوفی به ورثه او. منظور از حق، تمام آن چیزهایی است که قابلیت نقل‌وانتقال داشته باشد؛ خواه حقوق مالی (حقوقی که به اموال مرتبط است) باشد مثل حق فسخ یا غیرمالی مثل حق قصاص.

ترکه

عبارت است از کلیه اموال و حقوق مالی مورث (متوفی) که پس از وضع دیون و تعهدات و وصایای او به وراث منتقل می‌شود. در صورت خارج شدن روح از بدن یا غایب و مفقودالاثر شدن، ارث به ورثه تعلق می‌گیرد. البته غایب به این معنی است که شخصی مدتها غایب است و خبری از وی در دست نیست. به هر ترتیب و به‌منظور ختم این اوضاع غایب را در حکم شخص مرده تلقی می‌کنند و احکام ارث‌ بر او مترتب می‌شود و دارایی‌اش تقسیم می‌شود.

ارث به چه کسانی تعلق می‌گیرد

برای رسیدن به این موضوع اولاً باید طبقه را در ارث روشن کرد. منظور از طبقه، کسانی هستند که باعث می‌شوند که طبقه دیگر ارث نبرد. هرکسی که به متوفی نزدیک‌تر است طبقه جلوتر است. طبقاتی که ناشی از ارث هستند سه‌طبقه هستند: یک طبقه ناشی از سبب زوجیت است. در طبقات ارث، هر طبقه‌ای مانع ارث بردن طبقه دیگر می‌شود، با این قید که طبقات اول، دوم و سوم که نسبی هستند هرگز نمی‌توانند مانع و حاجب زوج و زوجه بشوند.

طبقات ارث

فرزندان و پدر و مادر

اگر کسی فوت کند و پدر و مادرش زنده باشند و نوه‌اش هم زنده باشد به نوه‌اش هم ارث می‌رسد؛ اما زمانی که یک فردی فوت کند و یک فرزند و یک نوه دارد که این نوه از فرزند فوت‌شده‌اش باشد به این نوه ارث نمی‌رسد. ارث به نوه و نتیجه زمانی می‌رسد که اصناف بالایی نباشند.

*برادران و خواهران و اجداد و جدات

*خالات و عمات

خاله، عمه، عمو و دائی و فرزندان آنها

* طبقه سببی است- زوج و زوجه. این طبقه در عرض سه‌طبقه دیگر است. همشهری آنلاین


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۶۴
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *