نکاتی چند از حقوق مدنی

دسته: دانشجوی حقوق
بدون دیدگاه
چهارشنبه - ۳ شهریور ۱۳۹۵


نکاتی چند از حقوق مدنی

نکاتی چند از حقوق مدنی

نکته 1: یادمان باشد که اگر وصف معهود وصف جوهری و اساسی (خود موضوع معامله) باشد، فقد آن موجب بطلان عقد است.

نکته 2: خیار رؤیت زمانی ایجاد می‌شود که یکی از متعاملین مالی را سابقاً دیده و به اعتماد رؤیت سابق عقد را منعقد می‌نماید و بعد از تحویل معلوم می‌شود که مال مزبور اوصاف سابق را ندارد. در اینجا برای وی حق فسخ ایجاد می‌شود.

نکته 3: خیار رؤیت و تخلف از وصف ویژه‌ی عین معین و کلی در معین است و در کلی فی‌الذمه باید مطابق قواعد عمومی قراردادها عمل کنیم یعنی اول الزام بعد وفای به عهد را از شخص دیگر به هزینه‌ی متعهد مطالبه کنیم و اگر نشد النهایه حق فسخ داریم.

نکته 4: اگر بعض مبیع در خیار تخلف از وصف و رؤیت اوصاف معهود را داشته باشد و بعض دیگر فاقد آن اوصاف باشد، خریدار یا باید تمام بیع را قبول کند و یا تمام آن را رد نماید و اختیار تبعیض ندارد.

نکته 5: هر یک از متعاملین در معامله غبن فاحش داشته باشد بعد از علم به غبن می‌تواند معامله را فسخ نماید. پس اگر قبل و هنگام معامله عالم به قیمت عادله باشد، خیار فسخ ندارد.

نکته 6: خیار غبن پس از علم به آن، فوری است.

نکته 7: خیار غبن ویژه‌ی عقود معوض و مغابنه ای است و در عقود مسامحه‌ای و مجانی ولو با شرط عوض مانند صلح و هبه راه ندارد.

نکته 8: منظور از فاحش بودن غبن آن‌چنان اختلاف قیمتی است که عرفاً قابل مسامحه نباشد.

نکته 9: با پرداخت تفاوت قیمت از سوی غابن، خیار غبن ساقط نمی‌شود و با از بین رفتن مبنای خیار (ضرر مغبون) بازهم به دلیل نظم عمومی بقای خیار را استصحاب می‌کنیم و می‌گوییم همچنان کسی که دچار ضرر فاحشی از معامله‌شده است خیار فسخ خواهد داشت.

نکته 10: زمانی که در هنگام معامله عیبی در موضوع معامله موجود باشد و ازنظر خریدار مخفی بماند و پس از عقد معلوم گردد، برای وی خیار عیب به وجود می‌آید که یا عقد را فسخ کند و یا مبیع معیوب را قبول نماید و ارش بگیرد.

منبع: مطالب حقوقی


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۳۸
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *