ملزومات قاضی برای قضاوت

دسته: دانشجوی حقوق
بدون دیدگاه
چهارشنبه - ۶ مرداد ۱۳۹۵


ملزومات قاضی برای قضاوت

ملزومات قاضی برای قضاوت

دانش و مهارتهای مورد نیاز قاضی
داشتن تفکری منطقی و به دور از پیش داوری
مهارت تصمیم‌گیری این مهارت از مهمترین مهارتهای مورد نیاز یک قاضی است و بدون آن امکان ادامه کار نخواهد داشت
داشتن توان تحلیلی و استنباطی خوب
مهارتهای شنیداری و نوشتاری خوب به منظور شنیدن و درک کامل سخنان متهم و شاکی و امکان تصمیم گیری دقیق در مورد آنها
توان برقراری ارتباط مناسب با دیگران
مهارت مدیریت و سازماندهی- مخصوصا در زمان اداره جلسات دادگاه
مدیریت زمان- به منظور اتمام پرونده‌های ارجاع شده در موعد مقرر و جلوگیری از طولانی شدن بیش از حد پرونده‌های مورد بررسی
صداقت و درستکاری
آشنایی کافی با مسائل اجتماعی جامعه
تحصیلات و مهارتهای لازم برای قضاوت و نحوه ورود به این شغل
قوه قضائیه برای جذب قضات از روشهای مختلف اقدام می‌کند که عبارتند از :
 فارغ‌التحصیلان دانشکده علوم قضایی و خدمات اداری دادگستری که از طریق کنکور سراسری جذب شده و به عنوان بورسیه قوه قضاییه از همان ابتدا شروع به تحصیل کرده و با پایه قضایی استخدام می‌شوند، پس از فارغ‌التحصیلی و طی کردن دوران کارآموزی به شرط موفقیت در آزمون اختبار در اقصی نقاط کشور به تصدی امر قضا مشغول می‌شوند.
جذب طلاب حوزه‌های علمیه از جمله حوزه علمیه قم و مشهد است که چندسالی است قوه قضاییه در این شهرها مراکز جذب قضات از بین طلاب را راه اندازی کرده و از بین تحصیلکردگان حوزوی که به موجب قانون اجازه استخدام آنها برای تصدی امر قضا داده شده، اقدام می‌کند.

برگزاری آزمون عمومی جذب قضات از بین فارغ التحصیلان رشته حقوق و رشته‌های مرتبط سایر دانشگاهها که آن هم به تجویز قانونگذار مجاز شمرده شده و سالیان سال است که بخشی از قضات از این طریق جذب و استخدام می‌شوند. این گروه نیز پس از طی دوران کارآموزی قضایی و در صورت واجد شرایط بودن، ابلاغ قضایی دریافت خواهند کرد.
در خصوص آزمون قضاوت مطابق با جدیدترین اطلاعات، فارغ التحصیلان رشته‌های زیر می‌توانند در این آزمون شرکت کنند:
کارشناسی حقوق در یکی از گرایشها
کارشناسی الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی
 کارشناسی فقه و حقوق
 کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و حقوق در یکی از گرایشها
 کارشناسی ارشد پیوسته الهیات، معارف اسلامی و ارشاد با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی
دارا بودن مدرک سطح (۲) عمومی (فقه و اصول) یا سطح (۲) تخصصی با گرایش حقوق و قضای اسلامی برای دانش آموختگان حوزه‌های علمیه.
لازم به ذکر است، معمولا قوه قضائیه تعدادی از داوطلبان واجد شرایط را بدون آزمون قضاوت جذب می‌کند.
شرایط خاص این نوع جذب در اطلاعیه‌های مربوطه اعلام 
می‌شود.
قبول شدگان این آزمون بعد از مصاحبه شفاهی و گزینشهای اداری، وارد دوره کارآموزی می‌شوند.  طول این دوره برای فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و حوزوی متفاوت است. بعد از گذراندن این دوره و قبولی در آزمون نهایی (اختبار)، ابلاغ قضایی دریافت می‌کنند.
افرادی که ابلاغ قضایی دریافت می‌کنند، ابتدا در دادسرا مشغول به فعالیت می‌شوند و ابلاغ آزمایشی را می‌گیرند و پس از ابلاغ آزمایشی برای اینکه ابلاغ قطعی را بگیرند، دوباره از آنها اختبار به عمل می‌آید. برای پستهای بالاتر نیز شرایطی لازم است که معمولا برای آنها آموزشهای ضمن خدمت در نظر گرفته می‌شود.

چند سالی بود که زنان حق شرکت در آزمون قضاوت را نداشتند. ولی اخیرا این قانون لغو شده و آنها می‌توانند در این آزمون شرکت کنند. وجود قاضیهای زن به خصوص در دادگاهها و محاکم خانواده لازم و ضروری است.
قاضیها دارای پایه‌های قضایی مختلف هستند که بر اساس مدرک تحصیلی ، سابقه کار ، فعالیت پژوهشی ، جایگاه شغلی ،محل خدمت تعیین می‌شود و هر قاضی به طور معمول هر ۳ سال یکبار می‌تواند تقاضای ارتقای پایه کند.
شخصیتهای مناسب شغل قضاوت
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی می‌باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است.
البته هر فردی ویژگیهای منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.
شخصیتهای مناسب قاضی بر اساس شخصیت‌شناسی MBTI :
ENTJ این تیپ شخصیتی شان اجتماعی و سطح نفوذی را که به دنبالش است، در این شغل می‌یابد. او از زمینه‌های حقوقی استقبال کرده و در آن موفق است.
INTJ این تیپ شخصیتی دوست دارد در کارش تنوع فراوان باشد.
او از توانایی خوبی در پژوهش و برنامه ریزی مستقل داشته و از منطق خوبی در کارها برخوردار است.
ESTJ این تیپ شخصیتی دوست دارد با چیزهای ملموس و واقعی سر و کار داشته باشد. او می‌تواند بر اساس استدلالهای قیاسی خود به علت و معلولها پی برده و نتیجه‌گیری کند. همچنین علاقه دارد در واحدهای سازمان یافته در سمتهای ارشد و مدیریتی کار کند.
منبع: وب سایت دنیای کار

نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۹۳
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *