سه نکته مهم درباره نفقه که زوج های جوان باید بدانند

دسته: آخرین مطالب , حقوق همگانی
بدون دیدگاه
شنبه - ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۶


سه نکته مهم درباره نفقه که زوج های جوان باید بدانند

سه نکته مهم درباره نفقه که زوج های جوان باید بدانند

اگر شوهر از پرداخت نفقه خودداری کند و امکان اجبار او از طریق حکم دادگاه هم نباشد, قانون این امر را دلیلی برای تقاضای طلاق زن دانسته است حتی اگر شوهر راضی به طلاق نباشد دادگاه او را مجبور به طلاق می کند نکته ای که اهمیت دارد این است که مرد وظیفه تأمین همسر را دارد بنابراین توان مالی مرد ملاک نیست

تشکیل بنیان مستحکمی مثل خانواده اثرات مخصوص به خود را دارد. از گذشته همواره مرد در زندگی زناشویی نقش حمایتی و وظیفه ی تأمین مالی خانواده را بر عهده دارد. می خواهیم در مورد قواعد و مبانی یکی از حقوق مهم مالی در زندگی زناشویی صحبت کنیم.

۱. وظیفه تامین مالی خانواده با مرد است

بر اساس ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی ریاست بر خانواده از خصایص شوهر است. اداره خانواده با مرد است و در اصطلاح حقوق، این یک قاعده امری است که با توافق افراد قابل تغییر نیست. ریاست بر خانواده اثراتی دارد که یکی از آن ها تأمین مالی اعضای خانواده اعم از زن و فرزندان است.

۲. نفقه چیست؟

نفقه موارد روشن و مشخصی در نظام حقوقی دارد. نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت به احتیاج به واسطه نقصان یا مرض. بنابراین بر اساس قانون نفقه به موارد مشخصی تعلق می گیرد و فردِ مستحقِ نفقه در این موارد امکان مطالبه دارد. هر گاه قانونگذار در مواد قانونی از عباراتی مانند «از قبیل» استفاده می کند باید بدانیم که تمام موارد مشابه مذکور در ماده را در بر می گیرد و قانونگذار قصد منحصر کردن به موارد مذکور را ندارد.

۳. در این شرایط زن مستحق دریافت نفقه است

وقوع عقد نکاح باعث جاری شدن آثار مختلفی می شود. بر اساس ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی به محض وقوع ازدواج به نحو صحیح رابطه زوجیت و حقوق و تکالیف زوجین در برابر هم برقرار می شود. صرف وقوع عقد برای استحقاق نفقه کافیست. لزومی ندارد که زوجین زندگی مشترک خود را آغاز کرده باشند. حتی اگر مانند حالت مرسوم، زوجه در منزل پدر سکونت داشته باشد و به اصطلاح در دوران عقد باشد، استحقاق دریافت نفقه دارد. نفقه در نکاح دائم بر عهده شوهر مستقر می شود. نکاح موقت نفقه ندارد مگر اینکه شرط کرده باشند یا در هنگام عقد هر دو طرف نزد خود، بنا را بر پرداخت نفقه گذاشته باشند ولو شرط نشود.

همانطور که در قانون ذکر شده، زن و شوهر مکلفند با یکدیگر حسن معاشرت داشته باشند. فضای زندگی زناشویی باید به نحوی باشد که طرفین با رضایت در کنار هم زندگی کنند. قانون زن را در مواردی که از ادای وظایف خود امتناع کند، مستحق نفقه نمی داند. همانطور که مرد در فضای خانواده وظایفی دارد، زن هم وظایفی از قبیل تمکین از شوهر را بر عهده دارد که اگر از این وظایف تخطی کند در مقابل از حق نفقه محروم خواهد شد. یکی از تکالیف زن زندگی در مسکن شوهر است. اما گاهی این امر برای زن خوف ضرر بدنی، مالی یا شرافتی دارد. در این موارد زن می تواند مسکن جداگانه اختیار کند و تا زمانی که امکان برگشت زن به مسکن شوهر وجود نداشته باشد شوهر موظف به پرداخت نفقه است.

یکی از مصادیق تمکین زن، اطاعت از همسر در تمتع جنسی است، اطاعت نکردن از شوهر در این مورد مصداق عدم تمکین (نشوز) است. و باعث می شود که حق زن بر مطالبه نفقه از بین برود. اما قانونگذار در ماده ۱۱۲۷ قانون مدنی به زن این اجازه را داده که اگر بعد از نکاح، شوهر به یکی از امراض مقاربتی مبتلا شود، از نزدیکی با او امتناع کند و همچنان مستحق دریافت نفقه باشد. منبع: افتاب


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۵۱
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *