جرایم دریایی

دسته: حقوق دریایی
بدون دیدگاه
شنبه - ۱ آبان ۱۳۹۵


جرایم دریایی

جرایم دریایی

 

جرایم دریایی، اصطلاحی است که در ادبیات دریابانی (مرزبانی) مورداستفاده قرار میگیرد. معین در فرهنگ لغت از جرایم بهعنوان جمع جریمه و از کلمه جریمه بهعنوان جرم و بزه یاد نموده است. در مفهوم کلی معنی جرایم دریایی عبارت است از: جرم و بزههایی که در مناطق دریایی روی میدهد.

پهنه وسیع دریاها و اقیانوسها تا حد زیادی آنها را از کنترل و نظارت دولتها خارج کرده است. به همین دلیل امروزه شاهد افزایش اقدامات غیرقانونی در دریاها هستیم که برخی از آنها اساساً با انواع فعالیتهای دریانوردی مرتبط نبوده و اهداف خاص دیگری را دنبال می‌کنند.

کنوانسیون مقابله با اقدامات غیرقانونی علیه امنیت دریانوردی که تحت نظارت سازمان بین‌المللی دریانوردی در 10 مارس 1988 تصویب گردید، جرایم دریایی را به‌طور خاص موردتوجه قرار داده است.

موارد مطروحه دراین کنوانسیون بر مصونیتهای متعلقه بر کشتیهای جنگی و سایر کشتیهای دولتی مورداستفاده جهت اهداف غیرتجاری تأثیرگذار نیست. همچنین اعمالی که توسط خدمه کشتی ارتکاب می‌یابد، در حوزه نظم و انضباط عادی داخل کشتی است و منحصراً در صلاحیت نظام کیفری دولت صاحب‌پرچم قرار دارد؛ بنابراین تنها آن‌گونه اقداماتی که بتوانند امنیت کشتیرانی را به خطر افکنند، مشمول مقررات این کنوانسیون قرار می‌گیرند.

ازآنجایی‌که حمل‌ونقل دریایی، وسیله مناسبی در انتقال غیرقانونی کالاها از قبیل مواد مخدر و تردد غیرقانونی مهاجران محسوب می‌شود، در حال حاضر چهار مورد از مهم‌ترین جرائم بین‌المللی دریایی شامل: قاچاق مواد مخدر، قاچاق مهاجرین از طریق دریا، دزدی و سرقت مسلحانه علیه کشتیها و تروریسم دریایی است

. برای دستیابی به عوامل جرایم دریایی، باید نیروهای دریایی مستقر در سواحل و دریا، آموزشهای لازم را طی نموده و ابزار کنترل را در اختیار داشته باشند تا علاوه بر کشف و شناسایی جرایم، نسبت به برخورد با جرایمی که به امنیت و سیادت دریایی کشور لطمه میزند، اقدام کنند. به‌منظور شناسایی و دستگیری عاملان این جرایم باید طرح کنترل جمعیت در سواحل و دریا به‌خوبی انجام شود

فرمانده یگان مرزی، ساحلی و واحد اطلاعات مربوطه باید در حوزه استحفاظی، طرح کنترل جمعیت را به‌خوبی اجرا کنند، اطلاعات کاملی از فعالیت شناورها و جمعیت ساکن در حوزه استحفاظی خود داشته باشند و نسبت به شناسایی شناورهایی که در امور غیرقانونی به کار گرفته می‌شود، اقدام نمایند. در خصوص بررسی و شناسایی مسیرهای دریایی و نقاطی که غالباً مورداستفاده قرار می‌گیرد، اقدام نموده و با شناسایی و دستگیری عاملان جرایم دریایی، امنیت قابل قبولی در ساحل و دریا ایجاد نماید.

منبع؛ وب‌سایت دانشگاه علوم انتظامی امین


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۱۱۲
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *