تهدید اینترنتی برای اخاذی از نامزد سابق

دسته: جرمشناسی حوادث , مطالب برگزیده , وبگردی
بدون دیدگاه
چهارشنبه - ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۶


تهدید اینترنتی برای اخاذی از نامزد سابق

یک ماجرا

راز مزاحمت های اینترنتی جوان انتقام جو فاش شد. مرد جوانی وقتی از مزاحمتهای اینترنتی نامزد سابق دخترمورد علاقه اش با خبر شد، پلیس را در جریان گذاشت و به این ترتیب به کابوس های شبانه وی پایان داد.

مدتی قبل یک مهندس، به دختری علاقه مند شد و این علاقه تا آنجا پیش رفت که آنها تصمیم گرفتند با هم ازدواج کنند.

مرد جوان قبل از اینکه با دختر مورد علاقهاش بر سر سفره عقد بنشیند، تصمیم گرفت درباره او تحقیق کند و به همین دلیل با تخصصی که داشت، رمز تلگرام دختر جوان را به دست آورد و تحقیقات خود را شروع کرد. او هنگامی که پیام های دختر جوان را چک میکرد متوجه ماجرای عجیبی شد. وی متوجه شد که مرد ناشناسی هر روز برای دختر مورد علاقهاش پیام های تهدیدآمیز میفرستد و در این پیام ها او را تهدید میکند که اگر مبلغ هنگفتی به وی پرداخت نکند، آبرویش را خواهد برد. مرد جوان وقتی پی به راز دختر مورد علاقهاش برد، از او خواست از مرد اخاذ شکایت کند و این گونه بود که هر دوی آنها به اداره آگاهی رفتند تا از مزاحم اینترنتی شکایت کنند.

اخاذی نامزد سابق

دختر جوان که در همه این مدت راز پیامهای تهدید آمیز را مخفی نگه داشته بود وقتی روبهروی افسر پرونده قرار گرفت، گفت: چند سال قبل، با مرد جوانی آشنا شدم و او حتی به خواستگاریام هم آمد. در زمانی که من و ایمان نامزد بودیم، با هم به پارک و کافی شاپ می رفتیم تا درباره زندگی آینده مان حرف بزنیم اما در جریان این ملاقات ها بود که فهمیدم او با مرد رویاهایم تفاوت زیادی دارد و نمی تواند مرا خوشبخت کند.

وی ادامه داد: مدتی که گذشت، اختلافات زیادی بین من و نامزدم پیش آمد و همین اختلافات باعث شد که نامزدی ما به هم بخورد. از آن زمان به بعد تصمیم گرفتم برای همیشه او را فراموش کنم تا اینکه بعد از مدتی با فرد دیگری آشنا شدم.

او مرد خوبی به نظر میرسید و وقتی به من اظهار علاقه کرد، احساس کردم که در کنار او می توانم خوشبخت شوم، غافل از اینکه نامزد قبلی ام نقشه شومی برای اخاذی از من طرح کرده بود.

دختر جوان افزود: با اینکه من نامزد قبلی ام را فراموش کرده بودم اما پیام های تهدیدآمیز او شروع شد.او عکسهایی را که از چهره من داشت، روی عکسهای مستهجن مونتاژ کرده بود و مرا تهدید می کرد اگر تن به خواسته هایش ندهم، این عکسها را در اینترنت پخش خواهد کرد.

او از من می خواست علاوه بر پرداخت پول به او، به ارتباطم با بابک نیز خاتمه دهم و من که می ترسیدم از ماجرای تهدیدهای او با کسی حرفی بزنم، تصمیم گرفتم آن را مثل یک راز مخفی کنم.

این اواخر پیام های تهدید آمیز بیشتر از قبل شده بود تا جایی که احساس کردم او قصد دارد تهدیدش را عملی کند. این مسئله حسابی مرا آزار میداد اما جرات نداشتم درباره او چیزی به بابک یا خانوادهام بگویم، چون احساس میکردم کسی حرفهایم را باور نمیکند. اما یک روز مرد مورد علاقه ام از جریان پیام ها باخبر شد و از من خواست با مراجعه به اداره پلیس از نامزد قبلیام شکایت کنم.

شروع تحقیقات

بعد از شکایت دختر جوان، تیمی از کارآگاهان مبارزه با جرایم اینترنتی پلیس آگاهی، برای دستگیری مرد مزاحم وارد عمل شدند اما شاکی هیچ آدرس و نشانی از متهم نداشت. درحالیکه پیام های تهدیدآمیز ادامه داشت، ماموران با تحقیقات تخصصی توانستند ،محل زندگی متهم را شناسایی و او را در یک عملیات ضربتی دستگیر کنند.ماموران توانستند این عکسها را بازیابی کنند و با به دست آمدن عکسها وی که چارهای جز بیان حقیقت نداشت به ایجاد مزاحمت و تهدید اینترنتی دختر جوان اعتراف کرد.

بعد از اعترافات متهم برای او قرار قانونی صادر شد و پرونده در اختیار مرجع قضایی قرار گرفت.

یک تحلیل

منظور از جرم اخاذی چیست و چه تفاوتی با زورگیری دارد؟

زورگیری یکی از مصادیق اخاذی است و اخاذی می‌تواند از طریق زورگیری به‌عنوان شیوه‌ای خشونت‌آمیز یا از طرق دیگر مانند تهدید به افشای سر یا تهدید به ایراد ضررهای شرفی و نفسی و ناموسی صورت بگیرد.

در قانون مجازات اسلامی جرمی به نام زورگیری وجود ندارد و همچنین عنوان مجرمانه‌ای تحت عنوان اخاذی وجود ندارد و باید آنها را مشمول ماده 669 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375  قرار داد که مقرر داشته است: «هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا زندان تا دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.» البته باید توجه داشت که در این ماده اخذ وجه یا مال یا ورود ضررهای شرفی و نفسی یا افشای سر شرط تحقق جرم نیست. به‌عبارت دیگر، جرم موضوع این ماده از جرایم مقید نیست بلکه از جرایم مطلق است. با این حال اگر تهدید مزبور منتهی به اخذ مال یا وجه شد مورد از مصادیق اخاذی خواهد بود. اخاذی صیغه مبالغه از ریشه اخذ است و به معنی کسی است که زیاد اخذ می‌کند. ولی منظور قانونگذار فردی نیست که از باب مبالغه وجه یا مالی را زیاد اخذ کرده باشد. از نظر قانونگذار هر شخصی که با تهدید دیگری وجه یا مالی را از وی اخذ کند ولو آنکه برای یک بار این کار را کرده باشد مرتکب جرم موضوع ماده 669 قانون مجازات اسلامی شده است.

ارکان جرم اخاذی چیست؟

عنصر قانونی جرم تهدید و اخاذی، ماده 669 قانون مجازات اسلامی است که به موجب آن هر کس دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی و شرافتی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او کند اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه و یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را کرده و یا نکرده باشد به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد. رکن اصلی جرم اخاذی ایجاد الزام و اکراه در مخاطب به تسلیم مال است. آنچه مهم است آن است که تسلیم مال بدون رضایت صورت می‌گیرد. البته نباید تصور کرد که هرگونه تسلیم مال بدون رضایت داخل در اخاذی است. بلکه منظور آن است که در این نوع جرم مخاطب از ترس اعمال تهدید توسط تهدید‌کننده مال خود را تحویل می‌دهد.

در سرقت هم ممکن است آزار وجود داشته باشد ولی نوعا آزار زمانی اعمال می‌شود که مخاطب در مقابل بردن مال مقاومت کند. در سرقت مال نوعا در دسترس است و موقع بردن آن ممکن است صاحب مال مقاومت و مرتکب آزاری را متوجه صاحب مال کند. در کلاهبرداری نیز اساسا فرد در اثر فریبی که می‌خورد مال را با رضایت خاطر تسلیم می‌کند ولی به اعتبار اینکه رضایت مزبور آگاهانه داده نشده است قانونگذار عمل را جرم تلقی می‌کند. بنابراین در مقام مقایسه بین سه جرم مزبور می‌توان گفت که در اخاذی جرم الزاما با زور و تهدیدی که زمان اخذ مال صورت می‌گیرد تحقق می‌یابد و بدون اعمال زور امکان تحقق این جرم وجود ندارد ولی در سرقت الزاما تحقق جرم منوط به اعمال زور نیست و در برخی موارد که سرقت توام با آزار ارتکاب می‌یابد بردن مال با آزار صاحب مال همراه می‌شود.

به‌عبارت دیگر اگر بردن مال منوط به اعمال زور باشد عمل اخاذی خواهد بود ولی اگر بردن مال منوط به اعمال زور نباشد ولی سارق حین بردن مال، صاحب مال را آزار کرده باشد سرقت توام با آزار تلقی خواهد شد و در کلاهبرداری نیز تحقق جرم منوط به آزار یا تهدید نیست بلکه کلاهبردار با اعمالی که انجام می‌دهد مالباخته را متقاعد می‌کند که مال خود را دو دستی و با میل و رغبت و حتی در برخی موارد با خواهش و تمنا و اصرار تحویل کلاهبردار دهد.

آیا اخاذی با تهیه فیلم غیر اخلاقی دو جرم محسوب میشود؟

به نظر می‌رسد اگر کسی با تهیه فیلم غیراخلاقی اقدام به اخاذی کند باید عمل وی را دو جرم و تعدد مادی از نوع مختلف تلقی کرد ولی بحث این است که در این حالت برخلاف قانون مجازات اسلامی سال 70 که در ماده 47 خود به اعمال هر دو نوع مجازات اشاره داشت در ماده 134 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92 فقط اجازه اعمال مجازات اشد داده شده است.

منظور از فیلم غیراخلاقی چیست؟

فیلم غیراخلاقی را می‌توان به فیلمی که نمایانگر برهنگی تمام یا قسمتی از بدن شخص یا اعمال جنسی باشد اطلاق کرد. قانونگذار در قانون مجازات افرادی که در امور سمعی و بصری فعالیت غیرمجاز می‌کنند این نوع فیلم‌ها را تحت عنوان فیلم‌های مستهجن و مبتذل تعریف کرده است. بر حسب اینکه فیلم مستهجن باشد یا مبتذل نوع و میزان مجازات آن فرق می‌کند ولی اگر همین فیلم وسیله اخاذی قرار گیرد دادگاه می‌تواند بر حسب نوع و کیفیت وسیله‌ای که برای اخاذی مورد استفاده قرار گرفته است مجازات را در مورد مرتکب جرم فردی اعمال کند که به آن «تفرید قضایی» گفته می‌شود.

رسیدگی به این جرم در صلاحیت کدام مراجع است؟

رسیدگی به جرم تهیه فیلم غیراخلاقی در صلاحیت دادگاه انقلاب و رسیدگی به جرم اخاذی در صلاحیت دادگاه عمومی است و ادله اثبات می‌تواند شهادت شهود یا ایمیل یا اس.ام.اس یا اقرار خود مرتکب باشد و مجازات آن عبارت است از شلاق تا 74 ضربه یا زندان تا دو ماه تا دو سال.

راهکار مقابله با این جرم چیست؟

با توجه به اینکه اخاذی در ردیف جرایم مالی قرار می‌گیرد بهبود اوضاع اقتصادی می‌تواند در کاهش وقوع این جرم موثر واقع شود؛ ولی در کل ارتقا فرهنگ عمومی در مورد احترام به حقوق همدیگر نیز افزایش تدابیر پیشگیری وضعی از جمله حضور پلیس در مواقع و مواضع خلوت می‌تواند در پیشگیری از این جرم موثر باشد.

نقش اخلاق را در این مورد بهعنوان عامل بازدارنده چگونه توصیف میکنید؟

جامعه متشکل از خانواده‌های مختلف است که در تربیت خانوادگی باید نهایت دقت صورت بگیرد. افراد باید در خانواده خود با یک سری از محدودیت‌ها آشنا بشوند و احترام به حقوق و آزادی‌های دیگران را مدنظر قرار دهند. ورود مقنن به موضوع نیز بیانگری حمایت از حیثیت اشخاص و نشانه انطباق قانون با واقعیت‌های اجتماعی است. اساسا گفته می‌شود که یکی از کارکردهای حقوق کیفری حمایت از اخلاق اجتماعی است و به نظر می‌رسد قانونگذار در این حوزه در مقام حمایت از نوع اخلاق است. منبع:خبر جنوب-باشگاه
خبرنگاران جوان


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۲۶۳
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *