تفاوت شکایت کیفری و دادخواست حقوقی

دسته: حقوق همگانی
یک دیدگاه
یکشنبه - ۱۸ مهر ۱۳۹۵


تفاوت شکایت کیفری و دادخواست حقوقی

تفاوت شکایت کیفری و دادخواست حقوقی

 

یکی از مسائلی که مراجعین دادگستری زیاد با آن مواجه هستند، تفکیک دو عنوان است. برای موفقیت در دادگستری، دانستن تفاوتهای این دو عنوان خیلی مؤثر است:

1-دعوای کیفری مربوط به عملی است که برای مرتکب آن، دادگاه مجازات تعیین می‌کند ولی برای دعوای حقوقی دادگاه مجازاتی در نظر نمی‌گیرد و فقط مرتکب عمل را به دادن حقوق قانونی دیگران یا انجام تکالیفش ملزم می‌سازد.

2- شکایت کیفری را در هر کاغذی می‌توان نوشت و به مرجع قضایی برد ولی شکایت حقوقی حتماٌ باید در ورقه مخصوصی بنام دادخواست نوشته شود والا موردپذیرش قرار نمی‌گیرد (ورقه دادخواست را در داخل دادگستریها می‌فروشند)

3- شکایت کیفری را برای رسیدگی باید ابتدا به مرجعی بنام دادسرا برد و بعد از انجام تحقیقات در کلانتری و دادسرا، جهت رسیدگی به دادگاه فرستاده می‌شود. ولی دادخواست حقوقی باید مستقیماٌ به دادگاه برده شود.

4- شکایتهای کیفری را بدون استفاده از وکیل هم می‌توان در دادگستری مطرح کرد. ولی اکثر شکایتهای حقوقی باید توسط وکیل دادگستری مطرح شود (مثلاٌ شکایتهایی که موضوع آن مالی و بیشتر از یک‌میلیون تومان است)

5- برای مطرح کردن شکایت کیفری (ازهر نوعی که باشد) فقط یک تمر 2000 تومانی لازم است که در دادگستری بر روی آن زده می‌شود. ولی برای طرح شکایت حقوقی، باید به‌تناسب ارزش مالی که راجع به آن دعوا مطرح‌شده یک ونیم در هزار تمبر باطل کرد (مثلاٌ برای گرفتن یک طلب 10 میلیون تومانی بالغ‌بر 150 هزارتویمان تمبر لازم است.)

6- پرونده بسیاری از شکایتهای کیفری حتی با پس گرفتن شکایت از طرف شاکی هم‌بسته نمی‌شوند (مثل شکایت راجع به رشوه، قتل، زنا و.) اما شکایتهای حقوقی با پس گرفتن دعوا از طرف شکایت‌کننده، خاتمه می‌یابند.

7- در شکایتهای کیفری، به شکایت‌کننده شاکی گفته می‌شود، به‌طرف او متشاکی یا مشتکی‌عنه و یا متهم گفته می‌شود و به موضوع پرونده نیز اتهام می‌گویند؛ اما در شکایتهای حقوقی، به شکایت‌کننده خواهان می‌گویند. به‌طرف او خوانده گفته می‌شود و به موضوع پرونده هم خواسته می‌گویند.

8- برای دعوت کردن طرف شکایت کیفری (متهم) به دادگاه ورقه‌ای بنام احضاریه برای او فرستاده می‌شود ولی برای دعوت کردن طرف شکایت حقوقی (خوانده) از ورقه‌ای بنام اخطاریه استفاده می‌نمایند

9-در شکایت کیفری، اگر متهم (مشتکی‌عنه) به احضاریه توجه نکند و در وقت تعیین‌شده خود را به مرجع قضایی معرفی نکند، او را جلب و به‌اجبار به دادگستری می‌برند ولی در شکایتهای حقوقی اگر خوانده به‌موقع حاضر نشود، منتظر او نمی‌مانند و ممکن است حق را به خواهان بدهند. 10- در دعواهای کیفری بدون وکیل هم می‌شود به‌حکم دادگاه اعتراض و خواستار ارسال پرونده به دادگاه تجدیدنظر شد ولی در دعواهای حقوقی فقط وکیل دادگستری باید به‌وسیله دادخواست تجدیدنظر درخواست تجدیدنظرخواهی کند.

منبع: صدای قانون


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۱۳۴۶
برچسب ها:
دیدگاه ها
محمد دوشنبه 2 مرداد 1396 - 9:22 ب.ظ پاسخ به دیدگاه

سپاس فراوان.

تصویر امنیتی را وارد کنید *