بررسی اهداف، چالش‌ها و راه‌کارهای حقوق بین‌الملل رقابتی

دسته: گزیده مقالات
بدون دیدگاه
سه شنبه - ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۶


بررسی اهداف، چالش‌ها و راه‌کارهای حقوق بین‌الملل رقابتی

نویسندگان: عباس نیازی، ایام کمرخانی،‌ محسن جلیلیان

چکیده

حقوق بین‌الملل رقابتی یا ابعاد بین‌المللی حقوق رقابت داخلی، عناوینی‌اند که اقدامات و فعالیتهای تجاری- اقتصادی فراسرزمینی فعالین اقتصادی را مشمول حقوق رقابت می‌دانند. حقوق بین‌الملل رقابتی زمانی معنا و موضوعیت می‌یابد که مقرراتی مرتبط در قالب عهدنامه چندجانبه یا عرف بین‌المللی شکل گرفته باشد اما اصطلاح ابعاد بین‌المللی حقوق رقابت داخلی به معنای نفی حقوق بین‌‌الملل رقابتی خواهد بود؛ چراکه حقوق داخلی را به عنوان نظام حقوقی حاکم بر تمام اقدامات و رفتارهای ضدرقابتی به رسمیت می‌شناسد و معتقدیم که بین حقوق رقابت داخلی و حقوق بین‌الملل رقابتی دو تفاوت عمده و اساسی وجود دارد.

اولاً حقوق بین‌الملل رقابتی فاقد مقررات اختصاصی در قالب عهدنامه یا عرف بین‌المللی است؛ ثانیاً حقوق بین‌الملل رقابتی فاقد نهادهای اجرایی اختصاصی است. این تفاوت‌ها موجب خواهد شد که پیگیری و تعقیب اقدامات یا اعمال ضدرقابتی فعالین اقتصادی دولتی یا خصوصی حتی اگر جنبه‌ی بین‌المللی داشته باشند، در دادگاه ملی مورد رسیدگی و اجرا قرار گیرد. حقوق بین‌الملل رقابتی در قوانین و متون حقوقی ایران به طور صریح بیان نشده است و ما در راه تبیین این موضوع در حقوق ایران هستیم. بنابراین برای اثبات ادعاهای فوق ابتدا سعی خواهیم کرد که بعد از شناسایی اهداف حقوق بین‌ الملل رقابتی، چالشهایی این نظام حقوقی در حال شکل‌‌گیری را بیان و راهکارهایی نظیر موافقت‌‌نامه دوجانبه که زمینه را برای شکل‌‌گیری حقوق بین‌الملل رقابتی و برخورد با این چالش‌ها فراهم می‌کنند، ارائه کنیم.

کلیدواژگان: حقوق بین‌الملل رقابتی؛ قراردادهای دوجانبه بین‌المللی رقابت، ابعاد بین‌المللی حقوق رقابت، حقوق رقابت، اِعمال فراسرزمینی مقررات داخلی رقابت

مجله حقوقی دادگستری دوره 80 شماره 96 زمستان 1395


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۲۴
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *