امتناع یونان از تمدید تحریم‌های اروپایی علیه بانک صادرات

دسته: حقوق بین الملل
بدون دیدگاه
چهارشنبه - ۱۹ آبان ۱۳۹۵


امتناع یونان از تمدید تحریم‌های اروپایی علیه بانک صادرات

امتناع یونان از تمدید تحریمهای اروپایی علیه بانک صادرات

والاستریت ژورنال به نقل از منابع آگاه نوشت: یونان با امتناع از تمدید تحریمها علیه بانک صادرات، از محدودیتهای آمریکا و اتحادیه اروپا سرپیچی کرد.

561516339

اقدام ماه گذشته آتن، نخستین اقدام یک کشور اروپایی در نادیده گرفتن تحریم‌هایی است که پس از توافق هسته‌ای ژوئیه 2015 با ایران، همچنان باقی‌مانده‌اند. با تلاش آتن برای بازسازی روابط اقتصادی با ایران که منبع کلیدی تأمین انرژی ارزان برای این کشور درگذشته بوده است، دولت الکسیس تزیپراس، نخست‌وزیر یونان فعالیت عادی بانک صادرات را احیا می‌کند.

اما این اقدام برای یونان که ماه جاری میزبان باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا خواهد بود، بدون ریسک نخواهد بود. جیکوب لیو، وزیر خزانه‌داری آمریکا سال گذشته هشدار داده بود هر شرکتی که با بانک صادرات همکاری کند، از دسترسی به سیستم مالی آمریکا محروم خواهد شد.

به همین دلیل پایان تحریمهای رسمی اتحادیه اروپا علیه این بانک ایرانی، بعید است دورنمای این بانک در اروپا را فوراً بهبود دهد. مؤسسات مالی اروپایی باوجود لغو تحریمهای بانکی، همچنان تمایلی به همکاری با همتایان ایرانی خود نشان نمی‌دهند. اما بعضی از ناظران آمریکایی نگران هستند که لغو تحریمهای بانک صادرات از سوی یونان، آغاز برچیده شدن گسترده تحریمهای اروپایی علیه ایران باشد. وزارت خزانه‌داری آمریکا در سال 2007 بانک صادرات را به بهانه فاینانس تروریسم و مبادلات مالی برای حزب‌الله و گروههای فلسطینی، تحریم کرد درحالی‌که ایران مشارکت بانک صادرات و سایر مؤسسات ایرانی در فاینانس تروریسم را رد کرده است.

سازمان ملل هم بانک صادرات را به دلیل مشارکت در برنامه هسته‌ای و موشکهای بالستیک ایران تحریم کرد که مشابه اقدام اتحادیه اروپا در سال 2010 بود. تحت توافق هسته‌ای سال 2015 میان ایران و قدرتهای جهانی که تحریم‌های مالی علیه تهران برداشته شد، صادرات یکی از سه بانکی بود که تحت تحریمهای اتحادیه اروپا ماند. واشنگتن هم این بانک را به بهانه فاینانس تروریسم تحت تحریم نگه‌داشته است.

دادگاه عالی اتحادیه اروپا در آوریل با رسیدگی به شکایت این بانک علیه تحریم‌های این بلوک موافقت و اعلام کرد اتحادیه اروپا شواهد کافی برای ادعای خود مبنی بر انجام فعالیتهای غیرقانونی توسط بانک صادرات فراهم نکرده است.

به گفته منابع بلندپایه اروپایی و یونانی، درحالی‌که تردیدهایی نسبت به شانس برنده شدن اتحادیه اروپا در چالش حقوقی جدید وجود دارد، اما 27 کشور از 28 کشور اتحادیه اروپا برای تمدید تحریمها آماده‌شده‌اند و تنها یونان با این اقدام مخالف بوده است. تصمیم یونان برای لغو تحریم بانک صادرات، باوجود پیمانهایی از سوی آمریکا برای پابرجا ماندن تحریمها بوده است. دولت اوباما با همتایان اروپایی خود برای تشویق بانکهای اروپایی برای همکاری دوباره با شرکتهای ایرانی که دیگر تحت تحریم نیستند، همکاری می‌کند درحالی‌که عکس این موضوع درباره بانک صادرات صدق می‌کند. نمایندگان کنگره که با دولت یونان روابط نزدیکی دارند، هشدار داده‌اند اگر این کشور به بانک صادرات اجازه فعالیت مجدد دهد، برای این اقدام تاوان خواهد داد.

یک مقام وزارت خزانه‌داری آمریکا به وال‌استریت ژورنال گفت: مقامات این وزارتخانه نگرانی خود درباره رفع تحریمهای بانک صادرات را با مقامات یونانی در میان گذاشته و از آنها خواسته‌اند مانع اجرای تحریمها نشوند.

یونان یکی از بزرگ‌ترین مشتریان انرژی ایران پیش از تحریمهای هسته‌ای بود و دولت چپ‌گرای تزیپراس مشتاق است در دوران پسا تحریم، روابط اقتصادی و سیاسی با ایران را احیا کند. نخست‌وزیر یونان ازجمله رهبران غربی بود که پس از اجرایی شدن توافق هسته‌ای در ژانویه امسال، در رأس یک هیأت تجاری بزرگ به ایران سفر کرد. حتی پیش از آن یونان و ایران مذاکراتی برای ازسرگیری صادرات نفت ایران و تسویه بدهی پالایشگاه هلنیک پترولیوم یونان داشتند. یک ماه پیش هم رئیس بانک مرکزی ایران با مقامات بانکی و معاون رئیس‌جمهور یونان در آتن دیدار کرد و به گفته مقامات یونانی، مسئله تحریمهای بانک صادرات دراین دیدارها موردبحث و گفت‌وگو قرار گرفت. گزارش وال‌استریت ژورنال از تمدید تحریم‌ها علیه بانک صادرات در حالی است که وعیدی نژاد، سفیر جمهوری اسلامی ایران در انگلستان چند روز پیش‌گفته بود که با انجام مذاکرات در سطوح مختلف با مقامات اتحادیه اروپا خوشبختانه تحریم‌ها علیه بانک صادرات ایران برداشته شد.

منبع: ایسنا


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۶۷
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *