آیا سنددار کردن ملکی که با مبایعه‌نامه فروخته‌شده و در رهن بانک قرار دارد، امکان‌پذیر است؟

دسته: حقوق همگانی
بدون دیدگاه
سه شنبه - ۲۷ مهر ۱۳۹۵


آیا سنددار کردن ملکی که با مبایعه‌نامه فروخته‌شده و در رهن بانک قرار دارد، امکان‌پذیر است؟

آیا سنددار کردن ملکی که با مبایعه‌نامه فروخته‌شده و در رهن بانک قرار دارد، امکان‌پذیر است؟

 

هر نوشته‌ای که برای اقامه دعوی یا دفاع از دعوایی که علیه شخص در دادگاه قابل استناد باشد، سند نامیده می‌شود. ازاین‌رو مبایعه‌نامه یا قولنامه نیز دراین تعریف جای گرفته و سند نام می‌گیرد؛ اما سندی که در اداره ثبت‌اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مأموران رسمی مانند مأموران اداره مالیات، راهنمایی‌ورانندگی و … در حدود صلاحیتشان و بر طبق قانون تنظیم‌شده باشد، رسمی است و اگر نوشته‌ای که سند نامیده می‌شود فاقد یکی از این اوصاف باشد، سند عادی نام دارد.

حال سؤال اینجاست که اگر آپارتمانی با مبایعه‌نامه فروخته شود ولی در رهن بانک باشد، آیا می‌توان فروشنده را به تنظیم سند رسمی ملزم کرد؟

در پاسخ باید گفت که در اینجا چند حالت متصور است. فرض کنید آقای «الف» یک واحد آپارتمان را به آقای «ب» می‌فروشد و آقای خریدار با علم به اینکه آپارتمان در رهن بانک قرارگرفته آن را معامله می‌کند، دراین حالت معامله بین الف و ب در صورتی صحیح و نافذ خواهد بود که به حقوق بانک لطمه وارد نکند زیرا عقد رهن برای بانک نسبت به آپارتمان حق تقدمی ایجاد می‌کند که می‌تواند از محل فروش آپارتمان طلب خود را استیفا کند و هر اقدامی که با این حق بانک درتعارض باشد قانونی نیست؛ اما اگر خریدار از این امر که آپارتمان در رهن بانک قرارگرفته آگاه نباشد می‌تواند علاوه بر الزام فروشنده به تنظیم سند رسمی وی را به فک رهن نیز ملزم کند.

چنانچه بعد از فروش آپارتمان، فروشنده‌ای که با آقای «ب» با بیع نامه عادی معامله کرده، آن آپارتمان را در رهن بانک قرار دهد عمل او از مصادیق کلاه‌برداری محسوب شده و تعقیب کیفری خواهد شد. منبع: میزان


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۱۶
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *