آلودگی هوا

دسته: حقوق محیط زیست
بدون دیدگاه
چهارشنبه - ۹ تیر ۱۳۹۵


آلودگی هوا

آلودگی هوا

آلودگی هوا؛ مسئله و معضلی که چند سالی است دامن‌گیر کشور ما شده است.  عوامل زیادی باعث این آلودگی می‌شوند. آیا می‌شود با این عوامل برخورد کرد و جلوی فعالیت پدیدآورندگان این وضعیت را گرفت؟ این آلودگی از کجا نشأت می‌گیرد؟
راهکارهای قانونی جلوگیری از فعالیت‌ منابع آلوده کننده هوا
آلودگی هوا عبارت است از وجود و پخش یک یا چند آلوده کننده اعم از جامد یا مایع، گاز، تشعشع پرتوزا و غیر پرتوزا در هوای آزاد به تعداد و مدتی که برای انسان و سایر موجودات زنده و حتی آثار و بناها زیان‌آور باشد.
برابر قانون اساسی حفاظت از محیط‌زیست یک وظیفه عمومی است و فعالیتهای اقتصادی که با آلودگی محیط‌زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن همراه شود ممنوع است (به اصل ۵٠ قانون اساسی رجوع شود).
منابع آلودگی هوا عبارتند از:
۱ ـ وسایل نقلیه موتوری
۲ ـ کارخانه‌ها و کارگاهها و نیروگاهها
۳ ـ منابع تجاری و خانگی و منابع متفرقه
در خصوص مورد اول هر وسیله نقلیه‌ای که به کار گرفته می‌شود باید دارای گواهی‌نامه مخصوص مبنی بر رعایت حد مجاز خروجی آلوده کننده‌های هوا باشد و از طرفی دارندگان وسیله نقلیه مکلفند هر سال آنها را در مراکز معاینه فنی مورد آزمایش قرار دهند و گواهی‌نامه‌ای مبنی بر رعایت حد مجاز آلودگی دریافت کنند و چنانچه از این وظیفه قانونی سرپیچی کنند علاوه بر پرداخت جریمه از رفت و آمد آنها جلوگیری خواهد شد.
در مورد کارخانه‌ها و کارگاهها نیز رعایت ضوابط زیست‌محیطی ضروری است.
اقداماتی که می‌توان برای جلوگیری از فعالیتهای غیرمجاز کارخانه‌ها انجام داد
سازمان حفاظت محیط‌زیست کارخانه‌ها و کارگاهها و نیروگاههایی را که موجب آلودگی هوا می‌شوند و آلودگی‌شان بیش ازحد مجاز و استاندارد است را مشخص می‌کند و موضوع را با تعیین نوع و میزان آلودگی به صاحبان و یا مسئولان آنها ابلاغ می‌کند تا در مهلت معین که توسط سازمان با همکاری و مشارکت دستگاههای ذی‌ربط نسبت به رفع آلودگی یا تعطیل کار و فعالیت خود تا رفع آلودگی اقدام نمایند و اگر مسئولان کارگاهها و کارخانه‌ها و نیروگاههایی که فعالیتشان موجب آلودگی هوا است نسبت به رفع آلودگی هوا و یا ممانعت از کار و فعالیت خود اقدام نکنند در پایان مهلت مقرر تعیین شده توسط محیط‌زیست با درخواست سازمان محیط‌زیست و دستور مرجع قضایی به وسیله نیروی انتظامی از ادامه کار و فعالیت آنها جلوگیری شود و اصولاً ادامه کار و فعالیت آنها موکول به اجازه سازمان محیط‌زیست یا رای دادگاه است.
آلودگی در بیمارستانها و امکان عمومی
بیمارستانها و هتلها و … از جمله منابع تجاری آلوده کننده هوا محسوب می‌شوند از این رو هتلها، شیرینی‌پزیها، نانواییها، گرمابه‌ها، دامداریها، کشتارگاهها، آزمایشگاهها، بیمارستانها از جمله منابعی‌اند که باید مقررات مربوط به محیط‌زیست را رعایت کنند. بیمارستانها و مراکز بهداشتی و درمانی مجاز که برای از بین بردن زباله‌های خود از روش سوزاندن استفاده می‌کنند مکلفند از دستگاه زباله‌سوز مناسب که استاندارد‌های آلودگی هوا را رعایت نماید، استفاده کنند و اگر صاحبان و مسئولان منابع تجاری و اماکن عمومی مبادرت به سوزاندن و انباشتن زباله‌های شهری و خانگی و هر نوع نخاله در معابر عمومی و فضای باز کنند و به اخطار سازمان محیط‌زیست برای رفع این آلودگی اقدام ننمایند به جزای نقدی محکوم می‌شوند.
گستره‌ی فراگیری قوانین ضد آلودگی هوا و محیط‌زیست با توجه به قوانین موجود
عاملین آلودگیهای صوتی نیز تحت شمول مقررات قانون محیط‌زیست بوده و در صورت ایجاد آلودگی صوتی قابل تعقیب و مجازات هستند. کارخانه‌ها و کارگاههای دولتی نیز مشمول این قوانین هستند.
امکان انتقال آلوده‌کننده‌ها به خارج از محدوده شهر
در مواردی که کاهش یا از بین بردن آلودگی ناشی از فعالیت کارخانه‌ها یا کارگاهها از طریق دیگر به جز انتقال به نقاط مناسب امکان‌پذیر نباشد و یا فعالیت کارخانه مزبور در مناطق مسکونی سلامت ساکنان آن مناطق را به مخاطره بیاندازد سازمان محیط‌زیست با همکاری وزارتخانه‌ها و سایر دستگاههای دولتی ذی‌ربط طرح انتقال آنها را به نقاط مناسب که ترجیحاً شهرکها و قطبهای صنعتی است تهیه و به هیات وزیران ارایه می‌کند و دولت نیز پس از انجام کارشناسی و بررسی شرایط و اوضاع و احوال اقدام لازم را به عمل خواهد آورد. پایگاه آموزشی مهداد


نوشته شده توسط:صادق کاخکی - 11476 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۸۰
برچسب ها:
دیدگاه ها

تصویر امنیتی را وارد کنید *